Cell Biology Questions and Answers – Cell Interactions – Cells with Other Cells

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell Interactions – Cells with Other Cells”.

1. Which of the following is used by cells to interact with other cells?
a) Cell junctions
b) Cell adhesions
c) Cell detectors
d) Cell tubules
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell junctions are used by cells to interact with each other in certain tissues. These are stable interactions made for the development and function of the cell.
advertisement

2. What is the name of the interaction made by the immune system?
a) Permanent
b) Transient
c) Active
d) Passive
View Answer

Answer: b
Explanation: The transient or otherwise known as temporary interactions are the cell-cell interaction done by the immune system. These are done when there is an inflammatory reaction.

3. Cell junction is abundant in __________
a) Hepatic cells
b) Cardiac cells
c) Epithelial cells
d) Prokaryotic cells
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell junction is abundant in epithelial cells, which provide barrier and control over the transport in the cell. It is otherwise known as intercellular bridge, which is made up of multiprotein complexes.

4. What is the function of tight junctions in epithelial cells?
a) Separation of fluids
b) Biocatalyst to enzymes
c) Protection
d) Support and structure
View Answer

Answer: a
Explanation: The tight junction is made up of multi-protein complexes, which helps in regulating the transport mechanism. In epithelial cells, the tight junction is useful in separating the extracellular fluids.

5. Tight junctions are made up of single junctions in our body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Tight junctions are made up of four different protein complexes namely occludin, claudin, junctional adhesional molecule and tricellulins. These molecules being heterophilic in nature, they help in regulating the transport.
advertisement

6. Which of the following is the continuous channel formed by the cell membranes?
a) Desmosomes
b) Peroxisomes
c) Annulus
d) Integrins
View Answer

Answer: c
Explanation: A continuous channel is formed by the cell membrane of the adjacent cell membranes in contact known as annulus. It is not present with gap junctions.

7. What is extravasation?
a) Movement of leukocytes to tissues
b) Movement of leukocytes to blood
c) Lysis of leukocytes
d) Formation of leukocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: The leukocytes move into the tissue when it is infected or affected by any pathogens, this is called extravasation. The proteins called selectins regulate these.

8. Which of the following is a signaling molecule for bacteria?
a) Heteroserine lactones
b) Polyserine lactones
c) Monoserine lactones
d) Homoserine lactones
View Answer

Answer: d
Explanation: Homoserine lactones are the signaling molecules a bacteria uses in cell-cell interactions. These help in their growth and metabolism.

9. Bacteria uses glycoproteins and glycolipids to attach itself to the host cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bacterial cell wall contains glycoproteins and glycolipids to anchor itself to the cell wall. These bacteria release some toxins and disintegrates the cell wall.
advertisement

10. Which of the following is the result of platelet interaction?
a) Tearing of cells
b) Coagulation
c) Antigen response
d) Inflammation
View Answer

Answer: b
Explanation: Coagulation happens when the blood platelets interact with the damaged tissue. It releases a chemical signal for the other platelets to do the process of coagulation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn