Life Sciences Questions and Answers – Tissues – 1

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tissues – 1”.

1. Group of cells, which is similar in structure and function are structured into___________
a) Organ system
b) Muscles
c) Bone
d) Tissues
View Answer

Answer: d
Explanation: Tissues are the group of cells which have similar structure and functions. Different tissues grouped together to form organs.
advertisement

2. Group of cells, which has a common embryonic origin and function have been characterized as tissues.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tissue is the group of cells that have a common embryonic origin and have a similar structure and function to carry out specialized activities.

3. Name the tissues that are involved in the formation of membranes.
a) Epithelial tissue
b) Nervous tissue
c) Muscular tissue
d) Connective tissue
View Answer

Answer: a
Explanation: Epithelial tissues form a membrane which is used to cover and line the surface of glands and the body.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the name of the tissues which helps in protection and support of the body?
a) Muscular tissue
b) Nervous tissue
c) Connective tissue
d) Epithelial tissue
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic function of connective tissues is the protection of the body. There are various types of connective tissues which bind organ together, provide immunity to a pathogenic organism and store energy reserves as fat.

5. Name the tissues which detect changes inside and outside the body and respond by action potential?
a) Epithelial tissue
b) Connective tissue
c) Muscular tissue
d) Nervous tissue
View Answer

Answer: d
Explanation: Nervous tissue helps in maintaining homeostasis by detecting changes inside and outside the body and providing response in the form of nerve impulse or action potential.
Take Life Sciences Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following tissues helps in the movement of body structure?
a) Nervous tissue
b) Muscular tissue
c) Epithelial tissue
d) Connective tissue
View Answer

Answer: b
Explanation: Movement in body structure is supported by the muscular tissues. Muscular tissues form during embryonic development of the process of myogenesis.

7. Which of the following does not belong to the class of covering and lining epithelium?
a) Simple squamous epithelium
b) Glandular epithelium
c) Simple cuboidal
d) Simple columnar
View Answer

Answer: b
Explanation: Glandular epithelium does not belong to the covering and lining epithelium but these are the separate class of epithelial tissues which is involved in the secretion.
advertisement

8. Name the epithelium which consists of two or more than two layers of cells that protect the core tissues?
a) Pseudostratified columnar epithelium
b) Simple columnar epithelium
c) Stratified epithelium
d) Simple cuboidal epithelium
View Answer

Answer: c
Explanation: Stratified epithelium consists of more than two layers of the cells. It protects the underlying tissues at the location where it occurs.

9. Which of the following is NOT true regarding glandular epithelium?
a) Secretion is done only by a group of cells
b) Present in cluster form
c) Takes part in the secretion
d) Lie deep to the covering and lining epithelium
View Answer

Answer: a
Explanation: Glandular epithelium consists of single or group of cells for the secretion of substances into ducts, surface or blood. These glands further classified into the endocrine gland and exocrine gland.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.