Genetic Engineering Questions and Answers – Vascular Plants

«
»

This set of Genetic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vascular Plants”.

1. The disease crown gall is caused by which bacteria?
a) Agrobacterium tumefaciens
b) Agrobacterium rhizogenes
c) Agrobacterium tumefaciens & rhizogenes bacterium causes the disease crown gall
d) Any bacteria belonging to genera Rhizobium
View Answer

Answer: a
Explanation: The disease crown gall is caused by Agrobacterium tumefaciens. Agrobacterium rhizogenes causes the disease hair root. Agrobacterium mediated transfer forms a basis for the transfer of DNA in vascular plants.
advertisement

2. Agrobacterium tumefaciens form ______ plasmids and Agrobacterium rhizogenes form _______ plasmids.
a) root inducing, tumour inducing
b) tumour inducing, root inducing
c) tumour inducing, shoot inducing
d) non-tumour inducing, shoot inducing
View Answer

Answer: b
Explanation: The former bacterium forms tumour inducing plasmids whereas the second bacterium forms root inducing plasmids. These plasmids are large in size.

3. The region which is transferred from bacterium to the nucleus of the plant cell is called as T-DNA.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: T-DNA (Transferred DNA) is the region which is to be transported from the bacterium to the nucleus of the vascular plant and thus it is very important.

advertisement
advertisement

4. Transfer of T DNA depends on a set of genes called as ______ if they are present on ________
a) vir, chromosome
b) chv, tumour inducing plasmid
c) chv, chromosome
d) vir, whether they are present on tumour inducing plasmid or chromosome
View Answer

Answer: c
Explanation: Transfer of TDNA depends on a set of genes known as vir if present on tumour inducing plasmids and chv if they are present on chromosome.

5. What is the function of onc genes in TDNA?
a) Tumour suppressing potential
b) Tumour inducing potential
c) Either tumour inducing or suppressing depending on the conditions
d) Act as replicative genes
View Answer

Answer: b
Explanation: Onc genes present in TDNA act as tumour inducing genes. Tumour inducing potential is also known as oncogenity.
advertisement

6. Which of the plant growth regulators are produced by TDNA?
a) Salicyclic acid
b) Cytokinin
c) Cytokinin and Auxin
d) Jasmonic Acid
View Answer

Answer: c
Explanation: TDNA is having oncogenes and apart from it also produces plant growth regulators cytokinins and auxin. These plant growth regulators are plant hormones and are called as phytohormones.

7. If a small intermediate vector system is used along with a selectable marker, then it is called as __________
a) fusion plasmids
b) hybrid plasmids
c) co-integrative plasmids
d) complex plasmids
View Answer

Answer: c
Explanation: Tumour inducing plasmids are very large in size and thus they can be manipulated easily. In order to overcome this, small integrating plasmids with a selectable marker are used and it is known as co-integrative plasmid. They are then further inserted into the bacterium.
advertisement

8. Binary vector systems can also be used for transferring the DNA via agrobacterium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As, we know Ti plasmid is difficult to manipulate because eof larger size, other alternatives are used. Binary vector system contains the gene of interest flanked by border repeats. Border repeats are the sequences present in the Ti plasmid originally. With the help of it, transfer is done into the plants.

9. If transfer of DNA from Agrobacterium to plants is done via incubation of explanted material and the vector containing DNA of interest and then selection is done via selectable marker then this method is called as _________
a) transformation
b) co-cultivation
c) co-transformation
d) floral dipping
View Answer

Answer: b
Explanation: Co-cultivation is the method of incubation of explanted material and the vector containing DNA of interest. Further selection is done via selectable marker such as antibiotic resistance. Floral dipping is an approach used for plant Arabidopsis.

advertisement

10. If gene of interest is inserted into protoplasts but the transformation is not stable, then it is called as __________ expression systems.
a) permanent
b) temporary
c) transient
d) unstable
View Answer

Answer: c
Explanation: If the gene of interest is inserted into protoplasts but the transformation is not stable, then it is called as transient expression systems.

11. 35S promoter is obtained from _________
a) Tobacco mosaic virus
b) Cauliflower mosaic virus
c) Agrobacterium
d) Arabdopsis
View Answer

Answer: b
Explanation: 35S promoter is obtained from cauliflower mosaic virus (CaMV). It is responsible for the generation of 35S transcript in infected cells.

12. Which of the following promoter is having high tissue specificity?
a) 35S promoter
b) nos promoter
c) 35S & nos promoters are having high specificity
d) neither of the promoter is having high specificity
View Answer

Answer: d
Explanation: Both the promoters, 35S and CaMV are having low tissue specificity. Tissue specificity can be achieved by insertion of sequences from other promoters.

13. What is the function of glyphosate?
a) It is a fungicide
b) It is an herbicide
c) It is an enzyme used in place of glucose as a carbon source
d) It is used for adding phosphate groups
View Answer

Answer: b
Explanation: Glyphosate is an herbicide. It inhibits an enzyme which is necessary for shikmic acid pathway.

14. Baciullus thuringiensis is used for the production of toxins which can be used as _________
a) insecticides
b) pesticides
c) germicides
d) fungicides
View Answer

Answer: a
Explanation: Bacillus thuringiensis is used for the production of toxins which and proteinaceous in nature and are produced during sporulation. These toxins are insecticidal in nature.

15. Which of the following compounds control ripening in tomatoes?
a) Auxin
b) Cytokinin
c) Ethylene
d) Jasmonic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Ripening of tomatoes is controlled by ethylene. It is a plant hormone. Other plant hormones such as auxin and cytokinin are growth hormones.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Genetic Engineering.

To practice all areas of Genetic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter