Power Plant Questions and Answers – Fission Analysis – I

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fission Analysis – I”.

1. The immediate products of fission are called?
a) fission splits
b) fission fragments
c) fission products
d) fission scatters
View Answer

Answer: b
Explanation: The immediate outputs of a fission reaction are called fission fragments while the same when combined with the various by-products are called fission products.

2. Each neutron produces _________ neutron(s) per fission.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Per fission of one neutron, there is a release of 3 neutrons & hence, fission reactions are hard to control once started.

3. 1 Curie = _____________
a) 3.615 x 1010 dis/s
b) 3.615 x 100.7 dis.s
c) 3.615 x 1012 dis
d) 3.615 x 10 dis/s
View Answer

Answer: a
Explanation: The unit of radioactivity, Curie is given as,
1 Curie = 3.615 x 1010 dis/s
advertisement
advertisement

4. The nuclear activity occurring in the radioisotope H3 is?
a) Alpha emission
b) Gamma Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope H3 is Beta Emission.

5. The nuclear activity occurring in the radioisotope Carbon 14 is?
a) Alpha emission
b) Gamma Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Carbon 14 is Beta Emission.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The nuclear activity occurring in the radioisotope Krypton 87 is?
a) Alpha emission
b) Gamma Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Krypton 87 is Beta Emission.

7. The nuclear activity occurring in the radioisotope Xenon 135 is?
a) Alpha & Beta emission
b) Gamma & Beta Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Xenon 135 is Gamma & Beta Emission.
advertisement

8. The nuclear activity occurring in the radioisotope Strontium 90 is?
a) Alpha emission
b) Gamma Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Strontium 90 is Beta Emission.

9. The nuclear activity occurring in the radioisotope Barium 139 is?
a) Alpha & Beta emission
b) Gamma & Beta Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Barium 139 is Gamma & Beta Emission.
advertisement

10. The nuclear activity occurring in the radioisotope Radium 223 is?
a) Alpha & Gamma emission
b) Gamma & Beta Emission
c) Beta emission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The nuclear activity occurring in the radioisotope Radium 223 is Alpha & Gamma Emission.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.