Life Sciences Questions and Answers – Respiratory System

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Respiratory System”.

1. Name the process of gaseous exchange in the body.
a) Lymphatic system
b) Respiration
c) Cardiovascular system
d) Respiratory system
View Answer

Answer: b
Explanation: Respiration is the process of gaseous exchange in the body while cardiovascular regulates the blood flow throughout the body.
advertisement

2. Nose, larynx, pharynx, lungs, trachea, and bronchi are the parts of the respiratory system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Respiratory system consists of all the organs which take part in the respiration. It includes bronchi, trachea, lungs, nose, larynx, and pharynx.

3. Which of the following is NOT the function of the respiratory system?
a) Regulate blood pH
b) Helps in gaseous exchange
c) Protection against blood loss
d) Contains receptors for the sense of smell
View Answer

Answer: c
Explanation: Respiratory system helps in regulation of blood, pH, and also contain receptors of smell, produces vocal sound and filter inspired air while cardiovascular system protects against blood loss by the formation of blood clots.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of this statement is TRUE for pulmonary respiration?
a) Exchange of gases between alveoli of lungs and the blood
b) Exchange of gases between blood and tissue cells
c) Breathing between the atmosphere and the alveoli of the lungs
d) Production of ATP
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulmonary respiration is the exchange of gases between the alveoli of the lungs and the blood in the capillaries. Exchange of gases between blood and tissue cell occurs in internal respiration.

5. Which of the following controls the normal breathing process?
a) Amino acids
b) Cholesterol
c) Ventral respiratory group
d) Dorsal respiratory group
View Answer

Answer: d
Explanation: Ventral respiratory group contains both inspiratory and expiratory neurons and controlled forced breathing while dorsal respiratory group contains only inspiratory neurons control normal breathing.
advertisement

6. Oxygen and hemoglobin bind in a reversible manner to form______
a) Carboxyhemoglobin
b) Oxyhemoglobin
c) Methoglobin
d) BPG
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxyhemoglobin is formed by the combination of oxygen and hemoglobin. Oxygen binds to the hemoglobin in a reversible manner. 98% of oxygen is trapped inside RBC.

7. How many oxygen molecules bound to hemoglobin to give 50% saturation?
a) 6
b) 4
c) 2
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Hemoglobin can bind with maximum 4 oxygen molecules, so for obtaining 50% saturation only 2 molecules of oxygen should be bound to hemoglobin.
advertisement

8. What is the name of the gland which secrete melatonin?
a) Pituitary gland
b) Pineal gland
c) Thyroid gland
d) Hypothalamus
View Answer

Answer: b
Explanation: Pineal gland is the smallest endocrine gland attached to the roof of the brain and secrete melatonin. Melatonin is responsible for settling of the biological clock.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

advertisement

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.