Human Anatomy Questions and Answers – Angiology – Development of Vascular System & Thoracic Cavity

«
»

This set of Human Anatomy Interview Questions and Answers focuses on “Angiology – Development of Vascular System & Thoracic Cavity”.

1. Which of the following is the thinnest blood vessel?
a) Artery
b) Arterioles
c) Meta Arterioles
d) Capillary
View Answer

Answer: d
Explanation: Capillary is the thinnest blood vessel order of 10µm in diameter. Each capillary is lined with simple layer of flat cells called endothelium.

2. The arteries are composed of _________ coat.
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The arteries are composed of 3 coats. They are as follows:-

  • An internal or endothelial coat
  • External or connective tissue coat
  • A middle or muscular coat.

3. What is the study of blood vessels called?
a) Pulmonology
b) Electrophysiology
c) Angiology
d) Cardiology
View Answer

Answer: c
Explanation: Angiology is the medical specialty which studies the diseases in the circulatory system and blood vessels.
advertisement
advertisement

4. Which of the following has the thickest wall?
a) Right ventricle
b) Left ventricle
c) Right auricle
d) Left auricle
View Answer

Answer: b
Explanation: Left ventricle is one of the four chambers of the heart. The left ventricle has a thicker wall than right ventricles because the left ventricle has to pump blood all the way around the body but right ventricle only has to pump it to the lungs.

5. Pulmonary vein carries ________
a) Deoxygenated blood
b) Mixed blood
c) Oxygenated blood
d) Pure blood
View Answer

Answer: c
Explanation: Pulmonary vein carries Oxygenated blood from lungs to the heart. The largest pulmonary veins are the four main pulmonary veins two from each lung that drain into the left atrium of the heart.
Participate in Human Anatomy and Physiology Certification Contest of the Month Now!

6. The artery is blood vessel which carries blood _______
a) Away from the heart
b) Towards the heart
c) Has deoxygenated blood without exception
d) Mixed blood
View Answer

Answer: a
Explanation: The arteries are the blood vessels that deliver oxygen rich blood from heart to other organs of the body. Artery is a muscular tube lined by smooth tissues and has three layers.

7. Frog heart: 3 chambered:: Human heart: ____________
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Human heart is four chambered. It has two auricles and two ventricles.
advertisement

8. Musculi pectinatis are ridges present inside auricles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Musculi pectinatis are parallel ridges in the walls of atria of the heart. They are so called because of their resemblance to the teeth comb as in pecten.

9. Mention the organ which is present in thoracic cavity through which food passes from throat to stomach?
a) Trachea
b) Lungs
c) Bronchi
d) Esophagus
View Answer

Answer: d
Explanation: Esophagus is also known as food pipe. It is a muscular pipe about 8 inches long and is lined by tissue called mucosa.
advertisement

10. Thoracic cavity is the largest hollow space of the body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thoracic cavity is the second largest hollow space of the body. It is also called a chest cavity. The largest hollow space is abdominal cavity.

11. Accumulation of fluid in pleural cavity is called as ______________
a) Hydrothorax
b) Hyperthorax
c) Hypothorax
d) Haemothroax
View Answer

Answer: c
Explanation: Accumulation of fluid in pleural cavity is called as Hydrothorax. If a fluid is bloody the condition is called hemothroax and if it contains pus it is called pythorax.

12. How many compartments does thoracic cavity have?
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Thoracic cavity has 3 compartments. It has mediastinum and 2 pleural cavities. Mediastinum is a home to heart trachea and vessels. Pleural cavity contains lungs and pleural linings.

13. Which organ is present medial to the lungs and posterior to sternum in thoracic cavity?
a) Trachea
b) Heart
c) Food pipe
d) Diaphragm
View Answer

Answer: b
Explanation: Heart is a muscular organ in humans. It pumps blood through blood vessels of circulatory system.

14. What is the name of serous membrane that covers thoracic cavity?
a) Myocardium
b) Pericardium
c) Pleura
d) Lining membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: Serous membrane covering heart is called pericardium. The serous membrane lining thoracic cavity and surrounding lungs are called pleura.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.