Construction Cost Estimation Questions and Answers – Labour and Rate Analysis

«

This set of Construction Cost Estimation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Labour and Rate Analysis”.

1. Which of the following is not a classification of labour?
a) Skilled first class
b) Skilled second class
c) Unskilled
d) Unskilled fourth class
View Answer

Answer: d
Explanation: Labour is classified into skilled first-class, skilled second class and unskilled. The purpose of analysis of rates is for working out the economical use of materials and the actual cost of per unit of the items.
advertisement

2. The concrete used for cement concrete roads is of grade ___________
a) M 10
b) M 15
c) M 20
d) M 35
View Answer

Answer: b
Explanation: The concrete used for cement concrete roads is of grade M 15 using 20 mm hand broken grade metal. For base course, concrete of 1:4:8 is used using 40 mm HBG metal.

3. Which of the following is the correct order of stages of estimation of concrete roads?
a) Earthwork excavations, cement concrete for the base course (1:4:8) and cement concrete for wearing course (1:2:8)
b) Earthwork excavations, cement concrete for wearing course (1:4:8) and cement concrete for the base course (1:2:8)
c) Earthwork excavations, cement concrete for the base course (1:6:9) and cement concrete for wearing course (1:7:9)
d) Cement concrete for the base course (1:2:3), cement concrete for wearing course (2:7:9) and earthwork excavations
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct order of stages of estimation of concrete roads is earth work excavations, cement concrete for the base course (1:4:8) and cement concrete for wearing course (1:2:8). Cement concrete road is laid over an existing Water Bound Macadam road.

4. The rates of materials used for government works are approved by _________
a) Executive Board
b) SDO
c) Elective Board
d) Board of Chief Engineers
View Answer

Answer: d
Explanation: The Board of Chief Engineers approves the rates of materials used for government works. However, every year, these are fixed by the Superintendent Engineer.
advertisement

5. Calculate the number of cement bags required for 2500 kg of cement.
a) 50
b) 100
c) 500
d) 200
View Answer

Answer: a
Explanation: The weight of one cement bag is 50 kg. Therefore, the number of cement bags required for 2500 kg of cement is 2500/50 i.e. 50 bags.

6. The quantity of sand required for RCC (1:2:4) for 15 cubic metres of work is ___________
a) 4.76 m3
b) 10.32 m3
c) 8.43 m3
d) 6.51 m3
View Answer

Answer: d
Explanation: Approximately 1.52 m3 of dry concrete is required for 1 m3 of wet concrete. The quantity of sand required for RCC (1:2:4) for 15 cubic metres of work is [2/(1+2+4)] x 1.52 x 15 m3 i.e. 6.51 m3.

7. The quantity of coarse aggregate required for RCC (1:3:6) for 20 cubic metres of work is ________
a) 18.24 m3
b) 15.23 m3
c) 24.87 m3
d) 32.45 m3
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio 1:3:6 is for cement, sand and coarse aggregate. Therefore, the quantity of coarse aggregate required for RCC (1:3:6) for 20 cubic metres of work is [6/(1+3+6)] x 1.52 x 20 m3 i.e. 18.24 m3.
advertisement

8. Calculate the number of cement bags required for RCC (1:2:4) for 15 m3 of work.
a) 24.6
b) 38.9
c) 56.7
d) 93.8
View Answer

Answer: d
Explanation: The quantity of cement required is [1/(1+2+4)] x 1.52 x 15 m3 i.e. 3.257 m3. SP weight of concrete is 1440 kg/m3 and the weight of one cement bag is 50 kg. Therefore, the number of cement bags required for RCC (1:2:4) for 15 m3 of work is 3.257 x 1440/50 = 93.8 bags.

9. The unit of payment of cement concrete in lintels is _________
a) Per sqm
b) Per cum
c) Quintal
d) Kilograms
View Answer

Answer: b
Explanation: The unit of payment of cement concrete in lintels is per cum. The unit of payment of R.C.C. in the slab is also per cum. Here, per cum stands for per cubic metre.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction Cost Estimation.

advertisement

To practice all areas of Construction Cost Estimation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn