Building Construction Questions and Answers – Building Plans – 2

«
»

This set of Building Construction written test Questions & Answers focuses on “Building Plans – 2”.

1. The symbol given below represents ________
Almirah used in the building drawing
a) Stairs
b) Almirah
c) Window
d) Shutter
View Answer

Answer: b
Explanation: The symbol given above represents almirah. These symbols are used in the building drawing. Building drawing includes the details of all the elements of a building like doors, foundations, windows etc.
advertisement

2. A plan is conventionally cut at the _______
a) Roof level
b) Floor level
c) Plinth level
d) Window sill level
View Answer

Answer: d
Explanation: A plan is conventionally cut at the window sill level. It is a graphical representation of a building represented by the plane of a paper.

3. Windows and almirahs cannot be represented on a plan if it is cut at the plinth level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Windows and almirahs cannot be represented on a plan if it is cut at the plinth level. This is because windows and almirahs have their sill level higher than the plinth level.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The given symbol represents __________
An electric bell used in telephones, fire alarms
a) Heater
b) Electric bell
c) Lamp
d) Tower rail
View Answer

Answer: b
Explanation: The symbol given above represents an electric bell. An electric bell is a mechanical bell which is widely used in telephones, fire alarms, etc.

5. The symbols A and B represent _______ and _______ respectively.
The symbol A represents generator & symbol B represents ammeter
a) Generator, ammeter
b) Gauge, ammeter
c) Generator, alarm
d) Gauge, alarm
View Answer

Answer: a
Explanation: The symbol A represents generator and symbol B represents ammeter. An ammeter is an instrument which is used for measuring the current.
advertisement

6. The symbol given below represents ________
Fire hydrant used by firefighters to supply water for fighting fires
a) Refrigerator
b) Fire hydrant
c) Fire hose
d) Flush hose
View Answer

Answer: b
Explanation: The symbol given above represents fire hydrant. A fire hydrant is used by firefighters to supply water for fighting fires.

7. The symbols A and B represent _______ and _______ respectively.
Symbols A & B represent circular washing fountain & pedestal drinking water fountain
a) Circular washing fountain, cooking platform
b) Drinking water fountain, cooking platform
c) Circular washing fountain, pedestal drinking water fountain
d) Drinking water fountain, pedestal drinking water fountain
View Answer

Answer: c
Explanation: There are various types of fountains which can be represented using symbols such as circular washing fountain, drinking water fountain, pedestal drinking water fountain, etc. The symbol A given above represents a circular washing fountain. The symbol B represents pedestal drinking water fountain.
advertisement

8. The symbol given below represents __________
A water meter used for measuring the volume of water
a) Water meter
b) Water machine
c) Washing machine
d) Wash meter
View Answer

Answer: a
Explanation: The symbol given above represents a water meter. Water meter is an instrument which is used for measuring the volume of water used by commercial and residential buildings.

9. The symbol given below represents __________
Different types of fans on a plan of a building in given diagram
a) Ceiling fan
b) Bracket fan
c) Exhaust fan
d) Fan regulator
View Answer

Answer: c
Explanation: There are different symbols used to represent different types of fans on a plan of a building such as ceiling fan, bracket fan, exhaust fan, etc. The above symbol represents an exhaust fan.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all written questions on Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.