Building Construction Questions and Answers – Terminology Used in Plastering Work – 2

«
»

This set of Building Construction Quiz focuses on “Terminology Used in Plastering Work – 2”.

1. The mixing of different constituents of plaster is called as _______
a) Flaking
b) Blooming
c) Gauging
d) Hacking
View Answer

Answer: c
Explanation: The mixing of different constituents of plaster is known as gauging. A good plaster should be such that it remains adhered to the background during all seasons. A good plaster should be hard and durable.
advertisement

2. Wooden strips fixed to the surface on which first coat of plaster is applied are called as _________
a) Hooks
b) Grounds
c) Pins
d) Bars
View Answer

Answer: b
Explanation: Wooden strips fixed to the surface on which first coat of plaster is applied are called grounds. Such a surface is called background. The function of these strips is to secure the primary finishing.

3. The process of roughening the background is called as __________
a) Hacking
b) Plastering
c) Painting
d) Damping
View Answer

Answer: a
Explanation: Hacking is the process of roughening the background. Plastering is the method of covering rough surfaces with plaster in order to obtain an even and smooth surface.

4. The thin layer of cement particles formed on excessive troweling is called ________
a) Undercoat
b) Peel
c) Laitance
d) Latch
View Answer

Answer: c
Explanation: The thin layer of cement particles formed on excessive troweling of freshly laid mortar is called laitance. This layer consists of fine cement particles.

5. Undercoat is the first coat of plaster applied.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Undercoat is the coat of plaster applied under the setting coat. The setting coat is the final coat of plaster which is also known as the finishing coat.
advertisement

6. Formation of white crystalline substance which appears on the surface due to the presence of salts in materials used for making plaster is called as __________
a) Cracking
b) Crystallisation
c) Efflorescence
d) Crazing
View Answer

Answer: c
Explanation: Formation of white crystalline substance that appears on the surface due to the presence of salts in materials used for making plaster is called efflorescence. It results in a very poor and unpleasing appearance. It can be removed by washing the surface repeatedly.

7. Dislodgement of plaster from the background is called as ________
a) Peeling
b) Plastering
c) Distempering
d) Grinning
View Answer

Answer: a
Explanation: Dislodgement of plaster from the background is called peeling. Peeling involves the complete dislocation of some part of the plastered surface which results in the formation of a patch.

8. Popping is the formation of a _________ hole in the plastered surface.
a) Circular
b) Conical
c) Cylindrical
d) Rectangular
View Answer

Answer: b
Explanation: Popping is the formation of a conical hole in the plastered surface. It is due to the presence of some particles which on setting result in expansion.

9. Martin’s cement plaster is obtained when __________ is calcined with POP.
a) Pearl ash
b) Alum
c) Borax
d) Borane
View Answer

Answer: a
Explanation: Martin’s cement plaster is obtained when pearl ash is calcined with POP. It has quick setting properties and is used in internal finishing works.
advertisement

10. Parian cement plaster is obtained when ________ is calcined with POP.
a) Pearl ash
b) Alum
c) Borax
d) Petroleum
View Answer

Answer: c
Explanation: Parian cement plaster is obtained when borax is calcined with POP. It is used in interior works. It is more preferred than keene’s cement because of its less cost. Keene’s cement is obtained when alum is calcined with POP.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn