Building Construction Questions and Answers – Clay Products – 2

«
»

This set of Building Construction Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Clay Products – 2”.

1. The number of Mangalore tiles required to cover 1 square metre of roof area is about ________
a) 5
b) 15
c) 25
d) 50
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of Mangalore tiles required to cover 1 square metre of roof area is about 15. Special Mangalore tiles are available for ridge, valley and hip portions of the roof.
advertisement

2. Pantiles are more curved than pot tiles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pantiles are short and heavy. Pot tiles are ordinary half round country tiles. Pantiles are less curved than pot tiles.

3. Pot tiles are _________ in section.
a) Semi-circular
b) Circular
c) Square
d) Hexagonal
View Answer

Answer: a
Explanation: Pot tiles are prepared on potter’s wheel. The shape of such tiles is given by a potter with his wet hands. The length of pot tiles is about 20 cm and they are semi-circular in section.

4. Terra in terra-cotta means _______
a) Oven
b) Baked
c) Earth
d) Burnt
View Answer

Answer: c
Explanation: Terra-cotta is a type of earthenware. Terra in terra-cotta means earth and cotta means baked. Terra-cotta, therefore, means baked earth.

5. The percentage of iron oxide in the clay taken to manufacture terra-cotta is ________
a) 1-3%
b) 5-8%
c) 12-15%
d) 17-20%
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage of iron oxide in the clay taken to manufacture terra-cotta is 5-8%. However, the proportion of lime should be about 1%.
advertisement

6. Dried products formed after the drying process in the manufacturing of terra-cotta are burnt in _________
a) Blast furnace
b) Cupola furnace
c) Reverberatory furnace
d) Muffle furnace
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four different operations involved in the manufacturing of terra-cotta. These are the preparation of clay, moulding, drying and then burning. Dried products formed after the drying process in the manufacturing of terra-cotta are burnt in a muffle furnace.

7. Polished terra-cotta is also known as _________
a) Porous terra-cotta
b) Sawdust terra-cotta
c) Faience
d) Perforated terra-cotta
View Answer

Answer: c
Explanation: Terra-cotta articles are of two types – porous terra-cotta and polished terra-cotta. Polished terra-cotta is also known as faience or fine terra-cotta. It is available in a variety of colours.

8. Which of the following is also known as whiteware?
a) Earthenware
b) Stoneware
c) Rockware
d) Porcelain
View Answer

Answer: d
Explanation: Porcelain is also known as whiteware since its colour is white. The term porcelain is used to indicate an earthenware which is thin, white and semi-transparent. They are of two types – low voltage and high voltage porcelain.

9. Which of the following statements about porcelain is not true?
a) Low voltage porcelain is obtained by wet process
b) Porcelain is hard and brittle
c) Porcelain is non-porous
d) Porcelain is prepared from felspar, clay, quartz and minerals
View Answer

Answer: a
Explanation: Porcelain is prepared from felspar, clay, quartz and minerals and is non-porous, hard and brittle. Low voltage porcelain is obtained by the dry process while high voltage porcelain is obtained by the wet process.
advertisement

10. The percentage of clay in zircon porcelain is about ________
a) 5-10%
b) 7-13%
c) 15-30%
d) 40-60%
View Answer

Answer: c
Explanation: The percentage of clay in zircon porcelain is about 15-30%. It contains 45-60% zircon and 15-30% silicate of zircon. Zircon porcelain is used in the manufacturing of spark plugs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn