Building Construction Questions and Answers – Load Bearing Walls – Design Considerations

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Load Bearing Walls – Design Considerations”.

1. Which of the following is not a type of load coming on the wall structures?
a) Dead load
b) Black load
c) Live load
d) Earthquake load
View Answer

Answer: b
Explanation: Load-bearing walls are subjected to various types of loads. Loads coming on a structure are of the types – live loads, dead loads, snow loads, wind loads and earthquake loads.
advertisement

2. Which of the following reasons is not responsible for setting up stresses in a wall?
a) Its own weight
b) Weight of superimposed loads
c) Cement
d) Lateral pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: Stresses are set up in walls by its own weight, by the weight of superimposed loads and by lateral pressure. The resistance to these stresses determines the strength of a wall. More the resistance more is the strength.

3. Live loads and dead loads act in a horizontal direction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A building may be subjected to various types of loads like live loads, dead loads, snow loads, wind loads and earthquake loads. Live loads and dead loads act in a vertical direction.

4. In a masonry wall, the strength of the mortar should be __________ that of the masonry unit.
a) Lesser than
b) Greater than
c) Equal to
d) Greater than or equal to
View Answer

Answer: a
Explanation: The strength of a masonry wall depends on the mortar strength and the strength of masonry units. While keeping the design considerations of a wall in your mind, it must be noted that the strength of the mortar should be lesser than that of the masonry unit.

5. Weak mortar has __________
a) Only lime
b) Only cement
c) More cement and less lime
d) More lime and less cement
View Answer

Answer: d
Explanation: Mortar consists of both lime and cement. The strength of the mortar determines the strength of a wall. Weak mortar has more of lime and less of cement.
advertisement

6. Slenderness ratio of a wall does not depend on __________
a) Height of the wall
b) Length of the wall
c) Mass of the wall
d) Thickness of the wall
View Answer

Answer: c
Explanation: When vertical loads act on a wall, then the strength of the load intensity depends on the slenderness ratio. The slenderness ratio further depends on the length, height and thickness of the wall. It also depends upon the support conditions.

7. Stability problem results when slenderness ratio is more than __________
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: a
Explanation: The load capacity of a wall is a stability problem when the slenderness ratio is more than 30. It becomes a stress problem when the slenderness ratio is less than 30.

8. The actual thickness of one brick wall in case of modular bricks is __________
a) 18 cm
b) 19 cm
c) 20 cm
d) 21 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two types of bricks used for the construction of brick walls. These are modular bricks and traditional bricks. The thickness can be actual or nominal. The actual thickness of one brick wall in the case of modular bricks is 19 cm.

9. The nominal thickness of one brick wall in case of modular bricks is __________
a) 18 cm
b) 19 cm
c) 20 cm
d) 21 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: The nominal thickness of one brick wall in the case of modular bricks is 20 cm. Nominal thickness includes the thickness of the mortar while actual thickness doesn’t include the thickness of the mortar.
advertisement

10. Slenderness ratio is inversely proportional to __________
a) Effective height
b) Effective thickness
c) Effective length
d) Effective height and effective thickness
View Answer

Answer: b
Explanation: Slenderness ratio depends on the effective length or height and effective thickness. It is directly proportional to the effective length or effective height, whichever is less. And, it is inversely proportional to the effective thickness of the wall.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn