Building Construction Questions and Answers – Building Plans – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Building Plans – 1”.

1. The full form of BIS is ________
a) Board of Indian Standards
b) Bureau of Indian Standards
c) Bureau of International Specifications
d) Board of International Standards
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of BIS is the Bureau of Indian Standards. The conventional symbols used in building drawings are standardised by BIS are followed nationally as well as internationally.
advertisement

2. Which of the following types of plans is the plan at the roof level?
a) Foundation plan
b) Floor plan
c) Terrace plan
d) Structural plan of a typical floor
View Answer

Answer: c
Explanation: There are various types of plans to represent a building. These are a typical floor plan, terrace plan, foundation plan and structural plan of a typical floor. The plan at the roof level is the terrace plan.

3. A foundation plan depicts the details of different types of foundations provided for the building.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A foundation plan depicts the details of different types of foundations provided for the building. The various types of foundations which a building may contain are spread footing for walls, strap footing for two columns, raft foundation for a group of columns etc.

4. The symbol shown below represents __________
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q4
a) Bricks and brick masonry
b) Stone and stone masonry
c) Cement concrete
d) Wood
View Answer

Answer: a
Explanation: The symbol shown above represents bricks and brick masonry. The symbols are an easy way to depict the materials used for building constructions on a plan.
advertisement

5. The symbols marked A and B represent ________ and _________ respectively.
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q5
a) Plaster, glass
b) Glass, plaster
c) Wood, plaster
d) Wood, soil
View Answer

Answer: a
Explanation: The symbol marked A represents plaster and plaster products. The symbol marked B represents glass.

6. Symbols given below represent __________
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q6
a) Single leaf, single swing door and double leaf, double swing door
b) Single leaf, double swing door and double leaf, double swing door
c) Double leaf, single swing door and single leaf, single swing door
d) Single leaf, single swing door and single leaf, double swing door
View Answer

Answer: d
Explanation: Symbols are used to represent various construction elements in a building. ‘A’ represents single leaf, single swing door and ‘B’ represents single leaf, double swing door.

7. The symbol given below represents ________
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q7
a) Sliding door
b) Revolving door
c) Stairs
d) Window
View Answer

Answer: b
Explanation: There are various types of doors which can be represented on a plan using symbols such as sliding door, revolving door etc. The symbol given above represents a revolving door.
advertisement

8. The symbols A and B represent _______ and _______ respectively.
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q8
a) Indian type water closet, washbasin
b) Western-style water closet, washbasin
c) Western-style water closet, Indian type water closet
d) Indian type water closet, western-style water closet
View Answer

Answer: d
Explanation: The two types of water closets mainly used are Indian type water closet and Western-style water closet. The symbol A given above represents Indian type water closet. The symbol B represents the Western-style water closet.

9. The symbol given below represents __________
construction-building-materials-questions-answers-building-plans-1-q9
a) Washbasin
b) Plain kitchen sink
c) Refrigerator
d) Rectangular bath
View Answer

Answer: b
Explanation: Symbols are also used to represent various sanitary items which are commonly used in buildings. The symbol given above represents a plain kitchen sink.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn