Building Construction Questions and Answers – Steel – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Steel – 1”.

1. Percentage of carbon content in steel varies from _________
a) 0.25-1.50
b) 2.00-4.00
c) 3.00-4.50
d) 2.50-3.50
View Answer

Answer: a
Explanation: Percentage of carbon content in steel varies from 0.25-1.50. Steel forms an intermediate stage between wrought iron and cast iron. Cast iron has carbon from 2-4 percent while in wrought iron the percentage of carbon content does not exceed 0.15.
advertisement

2. Which of the following processes is also known as the Siemens-Martin process?
a) Open-hearth process
b) L.D. process
c) Electric process
d) Duplex process
View Answer

Answer: a
Explanation: Open-hearth process is also known as the Siemens-Martin process. This is because Seimens invented this process first and then Martin made some improvements in it. This process is used to manufacture steel.

3. Steel can only take up compressive stresses while cast iron is equally strong in compression and tension.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cast iron can only take up compressive stresses while steel is equally strong in compression and tension. Due to this, steel has practically replaced cast iron in the practice of building construction these days.

4. The correct order of oxidation of different impurities of pig-iron in the Bessemer process is __________
a) Silicon, carbon, manganese, sulphur, phosphorus
b) Silicon, phosphorus, sulphur, manganese, carbon
c) Carbon, phosphorus, sulphur, manganese, silicon
d) Carbon, phosphorus, silicon, manganese, sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Bessemer process, used for the manufacturing of steel is adopted for pig iron containing impurities of any kind. The correct order of oxidation of different impurities of pig-iron in this process is Silicon, carbon, manganese, sulphur and phosphorus.

5. Steel produced by crucible steel process is known as __________
a) Blister steel
b) Stained steel
c) Pig steel
d) Cast steel
View Answer

Answer: d
Explanation: Steel produced by the crucible steel process is known as cast steel. A small quantity of high carbon steel is produced in this process. Cast steel is hard and is used for making surgical instruments.
advertisement

6. Duplex process, used to manufacture steel, is a combination of which of the following two processes?
a) Basic Bessemer process and basic open-hearth process
b) Acid Bessemer process and acid open-hearth process
c) Acid Bessemer process and basic open-hearth process
d) Basic Bessemer process and acid open-hearth process
View Answer

Answer: c
Explanation: Duplex process, used to manufacture steel, is a combination of acid Bessemer process and basic open-hearth process. This process is highly economical and has advantages of both Bessemer and open-hearth processes.

7. The electric furnace used in the electric process to manufacture steel is lined with _________ material.
a) Basic refractory
b) Basic non-refractory
c) Acidic refractory
d) Acidic non-refractory
View Answer

Answer: a
Explanation: The electric furnace used in the electric process to manufacture steel is lined with basic refractory material. It is either rectangular or circular in shape and is made of steel plates. In the electric process, electricity is used to heat and melt the metal.

8. What kind of steel is obtained from L.D. process?
a) Highly pure low carbon steel
b) Impure low carbon steel
c) Highly pure high carbon steel
d) Impure low carbon steel
View Answer

Answer: a
Explanation: Highly pure low carbon steel is obtained from L.D. process. This process was first invented in Austria. It was adopted in two towns named Linz and Donawitz, hence the name L.D. process or Linz-Donawitz process.

9. It is known as dead steel when the percentage of carbon content is less than __________
a) 0.10
b) 0.20
c) 0.25
d) 0.30
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel is designated as mild steel, medium carbon steel and high carbon steel depending on the percentage of carbon content. It is designated as dead steel or very low carbon steel when the percentage of carbon content is less than 0.10.
advertisement

10. The magnetic properties of steel are greatly affected if the percentage content of manganese exceeds about ___________
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.25
d) 0.3
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic properties of steel are greatly affected if the percentage of content of manganese exceeds about 0.3. They are also affected in a huge amount if the percentage of the combined content of phosphorus and sulphur also exceeds about 0.3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn