Building Construction Questions and Answers – Effective Height of Wall

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effective Height of Wall”.

1. The effective height of a wall is used for computing ________ ratio.
a) Thickness
b) Stress
c) Slenderness
d) Lateral support
View Answer

Answer: c
Explanation: The effective height of a wall denoted by h, is used to compute the slenderness ratio. It is the ratio of effective height or effective length, whichever is less and the effective thickness of the wall.
advertisement

2. Effective height of a wall is the function of __________ of the wall.
a) Weight
b) Mass
c) Actual height
d) Thickness
View Answer

Answer: c
Explanation: The effective height of a wall is the function of the actual height of the wall which is denoted by H. It is also a function the lateral support condition. It is used for computing the slenderness ratio.

3. The effective height of a wall of actual height H, partially restrained at one end and laterally restrained at the other end is __________
a) 0.85H
b) 0.75H
c) 1.00H
d) 1.50H
View Answer

Answer: a
Explanation: The effective height of a wall of actual height H, partially restrained at one end and laterally restrained at the other end is 0.85H. It includes timber below or above and roof trusses above a reinforced concrete floor.

4. The actual height of the wall represented by H is the height of the wall between the __________ of support.
a) Centers
b) Ends
c) Edges
d) Faces
View Answer

Answer: a
Explanation: H is the height of the wall which is measured between the centers of support. It is known as the actual height of the wall and is used to determine the effective height of the wall.

5. The effective height of a wall of actual height H, partially restrained at the bottom and having no lateral support at the top is __________
a) 0.85H
b) 0.75H
c) 1.00H
d) 1.50H
View Answer

Answer: d
Explanation: The effective height of a wall of actual height H partially restrained at the bottom and having no lateral support at the top is 1.50H. This is also true if it has no rotational support at the top.
advertisement

6. The effective height of a wall of actual height H when it is supported by free-standing non-load bearing members is __________
a) 0.85H
b) 0.75H
c) 1.00H
d) 2.00H
View Answer

Answer: d
Explanation: The effective height of a wall of actual height H when it is supported by free-standing non-load bearing members is 2.00H. Non-load bearing members are those which can carry their own weight only. They do not carry any superimposed loads.

7. Effective height of a masonry wall is calculated using equation h = ρH where ρ represents __________
a) Reduction factor
b) Expansion factor
c) Slenderness ratio
d) Basic compressive stress
View Answer

Answer: a
Explanation: Effective height of a masonry wall is calculated using equation h = ρH. In this equation, h represents the effective height, H represents the actual height of the wall and ρ represents the reduction factor.

8. Reduction factor (ρ) for walls partially restrained at the top and bottom is __________
a) 0.60
b) 0.75
c) 0.80
d) 0.85
View Answer

Answer: b
Explanation: The equation h = ρH is used for calculating the effective height of a wall. Reduction factor (ρ) for walls partially restrained at the top and bottom is 0.75.

9. Effective height of a wall is the function of the weight of the wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The effective height of a wall depends on the actual height of the wall and the conditions of the support. The effective height of a wall is determined by multiplying the actual height of the wall with the reduction factor which depends on the conditions of the support.
advertisement

10. The effective height of a column is ________ the actual height for the direction when it is not laterally supported.
a) Equal
b) Twice
c) Thrice
d) Four times
View Answer

Answer: b
Explanation: The effective height of a column is twice the actual height for the direction it is not laterally supported. However, the effective height of a column is equal to the actual height for the direction it is laterally supported.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn