Building Construction Questions and Answers – Door Frames – 2

«
»

This set of Advanced Building Construction Questions and Answers focuses on “Door Frames – 2”.

1. Which of the following is not a section of a steel door frame?
a) Single angle iron
b) Double angle iron
c) Q-section
d) T-section
View Answer

Answer: c
Explanation: The various sections of a steel door frame are single angle iron, double angle iron, T-section and channel sections. Steel frames are widely used in factories and workshops.
advertisement

2. In case of softwood frames, which of the following shall be of hardwood?
a) Bottom shutter of the window
b) Bottom sill of the window
c) Bottom head of the window
d) Bottom rail of the window
View Answer

Answer: b
Explanation: Members of frames of timber doors and windows are usually made of the same species of timber except in the case of softwood frames. In softwood frames, the bottom sill of the window shall be of hardwood.

3. The right angle of the members of a door shall be checked from their outer surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the Indian Standard, all the members of a door should be exactly at right angles. The right angle of these members shall be checked from their inner surfaces.

4. How many holdfasts shall be fixed on each side in case of window and ventilator frames with height less than 1 m?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: a
Explanation: Two holdfasts shall be fixed on each side in case of window and ventilator frames with height less than 1 m. According to the Indian Standards, these should be fixed at the quarter points of the frames.

5. The contact surfaces of tenons should be treated with _______ before putting together.
a) Mud
b) Animal glue
c) Amber
d) Alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: The contact surfaces of tenons should be treated with animal glue before putting together. In place of animal glue, you can use a proper adhesive or polyvinyl acetate dispersion based adhesive.
advertisement

6. In panelled doors, the maximum area of a single panel of timber should not be more than ______
a) 0.5 m2
b) 1 m2
c) 1.5 m2
d) 2 m2
View Answer

Answer: a
Explanation: In panelled doors, if panels are made up of timber, it must be kept in mind that the maximum area of a single panel of timber should not be more than 0.5 m2. It must also be ensured that its minimum thickness should be 15 mm.

7. Solid core flush door is also known as __________
a) Laminated core flush door
b) Cellular core flush door
c) Sash door
d) Battened door
View Answer

Answer: a
Explanation: Flush doors are of two types – solid core flush door and hollow core flush door. Solid core flush door is also known as a laminated core flush door. It consists of a wooden frame comprising styles, top rail and the bottom rail. The top and bottom rails are used to hold the core.

8. Which of the following doors are used to check the entry of flies and insects?
a) Battened doors
b) Wire-gauged doors
c) Sliding doors
d) Swing doors
View Answer

Answer: b
Explanation: Wire-gauged doors are used to check the entry of flies and insects. In these doors, a wire mesh is provided in the panel which allows free movement of air. These doors are usually used for hotels, sweet shops etc.

9. In the figure below, C represents ___________
building-materials-questions-answers-door-frames-2-q9
a) Style
b) Lock rail
c) Glass panel
d) Timber panel
View Answer

Answer: d
Explanation: The above figure is of a partly glazed and partly panelled double leaf door. In this figure, A represents glass panel, B represents lock rail and C represents timber panel. In partly glazed doors, the ratio of panelled portion to the glazed portion is 1:2.

10. The minimum number of holdfasts on each side of the door and window timber frames should be ________
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum number of holdfasts on each side of the door and window timber frames should be three. One should be at the centre point and the other two should be fixed at 300 mm from the top and the bottom of the frames.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice advanced questions and answers on all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn