Building Construction Questions and Answers – Tools for Plastering

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tools for Plastering”.

1. Which of the following is used for gauging small quantities of materials?
a) Gauging trowel
b) Gauging bolt
c) Metal float
d) Skimming float
View Answer

Answer: a
Explanation: The end of a gauging trowel can be either pointed or bull-nosed. It is used for gauging small quantities of materials. It can also be used for spreading mortar on corners, moldings etc.
advertisement

2. Metal float is also known as ____________
a) Gauging trowel
b) Laying trowel
c) Skimming trowel
d) Floating rule
View Answer

Answer: b
Explanation: A float is used to spread mortar on the surface. It is made up of either metal or wood. Metal float is also known as laying trowel.

3. The laying trowel is made of wood.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The laying trowel is made of thin tempered steel. It is used for applying the plaster material and for troweling in order to get the desired finish.

4. The blade size of a metal float is _________
a) 10 cm x 20 cm
b) 20 cm x 40 cm
c) 10 cm x 30 cm
d) 30 cm x 50 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: The blade size of a metal float is generally 10 cm x 30 cm. However, the size of a wooden float varies from 10 cm x 30 cm to 11 cm x 33 cm.

5. Five types of metal floats are usually used for good work.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Two types of metal floats are usually used for good work. The first type has a stiff plate and is used for laying and troweling the plaster while the second type has a thin plate with a slight springing action and is used for finishing coat.
advertisement

6. Wooden float is also known as ____________
a) Gauging trowel
b) Floating rule
c) Skimming float
d) Laying trowel
View Answer

Answer: c
Explanation: Wooden float is also known as skimming float. It has a thickness of about 10-12 mm. It is used for the finishing coat of the plaster.

7. A devil float has a nail projection of about ______ from the surface.
a) 3 mm
b) 5 cm
c) 7 mm
d) 10 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: A devil float is a tool used to make zigzag lines on the plastered surface in order to form a key. It has a nail projection of about 3 mm from the surface.

8. In the three-coat plaster, the first coat is known as _________
a) Rendering coat
b) Floating coat
c) Setting coat
d) Finishing coat
View Answer

Answer: a
Explanation: In the three coat plaster, the first coat is called the rendering coat. The second coat is called the floating coat while the third coat is called the finishing or the setting coat.

9. The figure below represents _________
construction-materials-questions-answers-tools-plastering-q9
a) Spirit level
b) Jointer
c) Bolster
d) Plumb rule
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure represents a spirit level. It is a tool which is used to get a horizontal surface. It is also used for levelling.

10. The figure below represents ___________
construction-materials-questions-answers-tools-plastering-q10
a) Square
b) Jointer
c) Bolster
d) Plumb rule
View Answer

Answer: d
Explanation: The given figure represents the plumb rule. It is a tool which is used to check the verticality of walls.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn