Building Construction Questions and Answers – Plumbing for Buildings – Water Distribution System – 2

«
»

This set of Building Construction Assessment Questions and Answers focuses on “Plumbing for Buildings – Water Distribution System – 2”.

1. Which of the following is not true about a gate valve?
a) It offers more resistance to the flow of water than the globe valve
b) It is preferred over globe valve where the resistance to the water flow is to be kept at the minimum
c) It controls the flow of water equally well from either direction
d) It offers less resistance to the flow of water than the globe valve
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of valves which are commonly used for domestic water supply. These are the globe valve and gate valve. A gate valve offers less resistance to the flow of water than the globe valve and is preferred over the globe valve where the resistance to the water flow is to be kept at the minimum. A gate valve controls the flow of water equally well from either direction.
advertisement

2. Which of the following materials is not used to make storage tanks?
a) Mild steel pressed plates
b) Soda ash
c) Reinforced concrete
d) Stone or brick masonry
View Answer

Answer: b
Explanation: The materials used to make storage tanks are mild steel pressed plates, stone or brick masonry and reinforced concrete. A storage tank can be situated either at the roof level or at the ground level or both the levels.

3. Which of the following components of a storage tank is used to clean the tank periodically?
a) Outlet pipe
b) Ball valve
c) Scour pipe
d) Inlet pipe
View Answer

Answer: c
Explanation: The various components of a storage tank are outlet pipe, inlet pipe, overflow pipe, ball valve, scour pipe, etc. A scour pipe is used to clean the tank periodically.

4. According to the Indian Standard code recommendations, the flushing storage capacity for factories and workshops is __________ litres per urinal seat and ______ litres per W.C. seat.
a) 180, 900
b) 180, 270
c) 900, 180
d) 270, 180
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the Indian Standard code recommendations, the flushing storage capacity for factories and workshops is 180 litres per urinal seat and 900 litres per W.C. seat. For cinemas and public assembly halls, it is 360 litres per urinal seat and 900 litres per W.C. seat.

5. In a house drainage system, the pipe through which human excreta flows is called __________
a) Vent pipe
b) Soil pipe
c) Rainwater pipe
d) Waste pipe
View Answer

Answer: b
Explanation: In a house drainage system, the pipe through which human excreta flows is called the soil pipe. The size of the soil pipe commonly used in house drainage is 100 mm.
advertisement

6. In a house drainage system, the pipe which is used to preserve the water seal of traps is called __________
a) Waste pipe
b) Rainwater pipe
c) Vent pipe
d) Anti-siphonage pipe
View Answer

Answer: d
Explanation: In a house drainage system, the pipe which is used to preserve the water seal of traps is called anti-siphonage pipe. The vent pipe is provided to serve the purpose of ventilation of the system. The waste pipe carries only liquid waste. Rainwater pipe carries only rainwater.

7. The strength or effectiveness of a water seal is represented by its _________
a) Mass
b) Depth
c) Volume
d) Thickness
View Answer

Answer: b
Explanation: A trap is a bent fitting which always remains full of water, when provided in a drainage system, thus maintaining a water seal. The strength or effectiveness of a water seal is represented by its depth. Effectiveness of the trap increases with the depth of the water seal.

8. Which of the following is not a characteristic of traps?
a) A trap should be simple in construction
b) It should be cheap and readily available
c) A trap should be self-cleansing
d) A trap should be of an absorbent material
View Answer

Answer: d
Explanation: A trap is used to prevent the passage of foul air through it though it permits the sewage to flow through it. A trap should be cheap and readily available. It should be self-cleansing and simple in construction. A trap should be of non-absorbent material.

9. Which of the following traps is commonly known as nahni trap?
a) Floor trap
b) Gully trap
c) Silt trap
d) Grease trap
View Answer

Answer: a
Explanation: Traps are classified into floor traps, gully traps, grease traps, silt tarps and intercepting traps according to their use. A floor trap is commonly called nahni trap. It is used to collect wash water from kitchens, floors and bathrooms.
advertisement

10. The opening at the top of the intercepting trap is called as ___________
a) Greasy eye
b) Cleaning eye
c) Gully arm
d) Gully eye
View Answer

Answer: b
Explanation: An intercepting trap is provided at the junction of the house drain with the public sewer. The opening at the top of the intercepting trap is called the cleaning eye. It is also called a rodding arm. It has a tight-fitting plug and is used for frequent cleaning of the trap.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn