Building Construction Questions and Answers – Load Bearing Walls – Lateral Support

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Load Bearing Walls – Lateral Support”.

1. The load-bearing capacity of a wall is dependent on the ______ of the lateral supports.
a) Size
b) Spacing
c) Material
d) Mass
View Answer

Answer: b
Explanation: Load-bearing walls are subjected to various types of loads. A wall can be laterally supported at both horizontal and vertical intervals. The load-bearing capacity of a wall is dependent on the spacing of lateral supports. It also depends on its effectiveness.
advertisement

2. A wall cannot be laterally supported at a horizontal level by _____
a) Cross wall
b) Pier
c) Roof/Floor
d) Buttress
View Answer

Answer: c
Explanation: Stresses are set up in walls by its own weight, by the weight of superimposed loads and by lateral pressure. A wall can be supported at the horizontal level by cross walls, piers or buttresses which transfer horizontal forces to the foundation.

3. Lateral support to a wall limits the slenderness and provides stability to the structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lateral support to a wall limits the slenderness and provides stability to the structure. A wall may require lateral support either at horizontal or vertical level.

4. A wall can be laterally supported at a vertical level by _____
a) Load bearing wall
b) Pier
c) Roof/Floor
d) Buttress
View Answer

Answer: c
Explanation: A wall can be supported at the vertical level by floor/roof which transfers horizontal forces to cross walls. These cross walls further transmit these forces to the foundation and provide stability to the structure.

5. ______ masonry gives high basic compressive stress.
a) Rubble
b) Stone
c) Brick
d) Ashlar
View Answer

Answer: d
Explanation: The basic compressive stress is dependent on various factors like crushing strength of bricks, shape, and size of units, type of mortar used, etc. Ashlar masonry gives high values of basic compressive stress while coursed stone masonry gives low values.
advertisement

6. Coursed stone masonry has _____ joints while ashlar masonry has ____ joints.
a) Thin, thin
b) Thick, thick
c) Thick, thin
d) Thin, thick
View Answer

Answer: c
Explanation: Coursed stone masonry requires thick joints while ashlar masonry requires thin joints. This is because coursed stone masonry uses stones of irregular shapes and sizes whereas ashlar masonry uses finely dressed stones of proper shapes and sizes.

7. In the formula for calculating the total load supported by a lintel in which total load is given by the expression 0.44 L2 x t x W /100, W represents ____
a) Unit weight of masonry
b) Total weight of masonry
c) Unit weight of the load
d) Total weight of the load
View Answer

Answer: a
Explanation: When the load is concentrated, it is supported by lintels. The total supported by a lintel is given by the expression 0.44 L2 x t x W /100 where L represents the span of the lintel, t represents the wall thickness and W represents the unit weight of masonry.

8. The anchors provided for timber floors and roofs should be at intervals of less than _____ meters in two-storeyed buildings.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Timber floors and roofs should be anchored by metal anchors. National Building Code of India specifies that the anchors provided for timber floors and roofs should be at intervals of less than two meters in two-storeyed buildings.

9. The formula for calculating the total load supported by a lintel in which total load is given by the expression 0.44 L2 x t x W /100 is derived by assuming an angle of spread of _____
a) 15°
b) 30°
c) 45°
d) 60°
View Answer

Answer: b
Explanation: The total supported by a lintel is given by the expression 0.44 L2 x t x W /100. This formula is derived assuming an angle of spread of 30° and that the lintel supports a load of the shape of an equilateral triangle having side equal to L meters.

10. A in the figure below represents _____
building-materials-questions-answers-lateral-support-q10
a) Wall
b) Cross walls
c) Pier
d) Buttress
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure represents cross-walls providing lateral support to the wall. Therefore, A in the figure represents cross walls.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn