Building Construction Questions and Answers – Location of Doors and Windows

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Location of Doors and Windows”.

1. Which of the following is not a function of a window?
a) To admit light into the building
b) To admit air to the building
c) To admit water to the building
d) To provide thermal insulation
View Answer

Answer: c
Explanation: A window serves many functional purposes. It is used to allow in light and air in a building. It is also used to provide thermal insulation to the building. In some cases, it may provide sound insulation as well.
advertisement

2. A window should be located on the _____ side of a room as seen from the point of view of fresh air.
a) Eastern
b) Northern
c) Western
d) Southern
View Answer

Answer: b
Explanation: A window should be located on the northern side of a room as seen from the point of fresh air. This would let the fresh air inside the building and will provide good ventilation.

3. A door should not be located in the centre of a wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A door should not be located in the centre of a wall. It should be located in such a way that it meets the functional necessities of the room. It should be located near the corner of the room.

4. Which of the following factors does not determine the selection of the location of a window?
a) Size of the room
b) Location of the room
c) Number of bricks used
d) Direction of wind
View Answer

Answer: c
Explanation: There are various factors which are used to determine the selection of the location of a window. These include the size of the room, the location of the room, the utility of the room and the direction of the wind.

5. Which of the following rules is used in order to select the location of a window?
a) Height of window = 1/8 (width of room + breadth of room)
b) Breadth of window = 1/8 (width of room + height of room)
c) Length of window = 1/8 (width of room + breadth of room)
d) Width of window = 1/8 (height of room + breadth of room)
View Answer

Answer: b
Explanation: While selecting the location of a window, it should be kept in mind that the breadth of the window must be equal to one-eighth the sum of width of the room and the height of the room. This results in achieving better ventilation.
advertisement

6. The minimum area of windows should be _____ of the floor area in case of public buildings.
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum area of windows should be 20% of the floor area in case of public buildings. Climatic conditions such as humidity and temperature are also taken into account while considering the selection of location of a window in a public building.

7. The length of a module as recommended by Indian Standard is _____
a) 100 mm
b) 100 cm
c) 10 mm
d) 50 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the Indian Standard, number of modules indicate the width and height of an opening. The recommended length of a module is 100 mm.

8. In the designation 6 WS 12, the letter S stands for _____
a) Window opening
b) Single shutter
c) Double shutter
d) Height of opening
View Answer

Answer: b
Explanation: The designation 6 WS 12 denotes a window opening with single shutter where the letter W stands for window opening and the letter S stands for single shutter. It tells that the width of the opening is 6 modules and height is 12 modules.

9. In the designation 10 WT 13, letter T stands for ______
a) Double shutter
b) Single shutter
c) Window opening
d) Height of opening
View Answer

Answer: a
Explanation: In the designation 10 WT 13, the letter W stands for window opening and the letter T stands for double shutters. It tells that the width of the opening is 10 modules and height is 13 modules.

10. The panels are fully glazed in a _____ window.
a) Sliding window
b) Sash window
c) Double hung window
d) Fixed window
View Answer

Answer: b
Explanation: The panels are fully glazed in a sash window. It is a type of casement window. It consists of sash bars to which glass panes are fixed by means of glazing beads.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn