Construction Materials Questions and Answers – Ground Techniques – Methods of Determing Bearing Capacity of Soil

«
»

This set of Construction Materials Interview Questions and Answers focuses on “Ground Techniques – Methods of Determing Bearing Capacity of Soil”.

1. For determining the bearing capacity of soil, in method of loading the size for a square steel plate used is about ________
a) 300 mm2 to 750 mm2
b) 3000 mm2 to 7500 mm2
c) 3 m2 to 75 m2
d) 3 mm2 to 75 mm2
View Answer

Answer: b
Explanation: In method of loading comma the size of square steel plate generally variance from 3000 mm2 to 7500 mm2. The plates should have sufficient thickness to with stand the maximum bending stresses due to probable loading. But in no case, it should be less than 25 mm.
advertisement

2. In method of loading, which material is used for loading?
a) Wooden pegs
b) Square steel plate
c) Sand bags
d) Rocks
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of banks full of sand or arrange on the rolled Steel section. The sand bag is on the platform till the settlement of the ground ceases or stops. The loading should be applied without shock or impact at the centre.

3. The bearing capacity of sandy soil and gravelly soils is affected to the extent of ___________% by the presence of water table.
a) 50
b) 10
c) 25
d) 80
View Answer

Answer: a
Explanation: If the water table is above the foundation level, the water should be pumped out before placing the steel plate. If water is made with at a depth of one metre below the level of the foundation level, the load test should be carried out at that level.

4. Due to the adjustment of soil particles under the action of loading, there is some settlement at zero loading, this is known as the ___________
a) Bearing capacity
b) Safe bearing capacity
c) Vibroflotation
d) Zero correction
View Answer

Answer: d
Explanation: Zero correction is obtained from the load settlement curve. The zero correction should be deducted from the observed settlements to get the actual settlements.

5. The loading to the test plate is applied with the help of ______
a) Sand bags
b) Hydraulic jack
c) Wooden pegs
d) Hard rocks
View Answer

Answer: b
Explanation: In the plate load test, the hydraulic Jack is preferably provided with the remote control pumping unit. The reaction of the hydraulic jack is borne either by the gravity loading platform method or by the reaction truss method.
advertisement

6. In analytical methods, which soil parameters used to determine the ultimate bearing capacity of the soil?
a) Angle of internal friction
b) Permeability
c) Adhesion
d) Porosity
View Answer

Answer: a
Explanation: Angle of internal friction and Cohesion are the soil parameters which are used in analytical method to determine the ultimate bearing capacity of soil. The samples, preferably of undisturbed soil, are collected from the bore holes or test pits and various test are then carried out in the soil testing laboratory for the purpose of analytical analysis of the soil.

7. In Penetration test, the formula obtained for the safe bearing capacity of soil per unit area is given by?
a) R÷{A×F}
b) R-{A×F}
c) R+{A×F}
d) R×{A×F}
View Answer

Answer: a
Explanation: Safe bearing capacity of soil per unit area = R÷{A×F} where R is equals to ultimate resistance of soil, A = 2 cross sectional area of the substance, F equals two factor of safety. The results obtained by this method are approximate and hence this method is used for minor engineering structures.

8. Identify the method given below.
construction-materials-interview-questions-answers-q8
a) Plate load test
b) Method of loading
c) Analytical method
d) Penetration test
View Answer

Answer: a
Explanation: Plate load test is the improved refined method and it is widely used for determining the bearing capacity of soil for important civil structures. Specifically, this method is plate load method with gravity loading par platform which consists of loading of sand bags.

9. Identify the method given below.
construction-building-materials-questions-answers-methods-determining-bearing-capacity-soil-q9
a) Penetration test
b) Method of loading
c) Plate load test
d) Analytical method
View Answer

Answer: a
Explanation: Method of dropping a weight or Penetration test is used when a substance of non weight is dropped from a known height. The date of the impression made by the weight on the soil is noted. Then the bearing capacity of soil is worked out.
advertisement

10. Which method for determining the bearing power of soil is most preferred among the given below?
a) Method of loading
b) Plate load test
c) Penetration test
d) Analytical method
View Answer

Answer: b
Explanation: Plate load test is the improved refined method and it is widely used for determining the bearing capacity of soil for important civil engineering structures. This method can be carried out in two ways: gravity loading platform method and reaction Truss method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction and Building Materials.

To practice all areas of Construction Materials for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn