Building Construction Questions and Answers – Types of Ground Floors – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Ground Floors – 1”.

1. The thickness of the mortar bed on which the brick flooring is laid is ________
a) 8 mm
b) 10 mm
c) 12 mm
d) 15 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Brick flooring is used in cheap construction, especially in those places where good bricks are available. The method of preparing the base course varies from place to place. The thickness of the mortar bed on which the brick flooring is laid is 12 mm.
advertisement

2. In muram flooring, the thickness of the layer of muram laid over the prepared subgrade is _______
a) 15 mm
b) 15 cm
c) 6 mm
d) 6 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: In muram flooring, the thickness of the layer of muram laid over the prepared subgrade is 15 cm. Over this layer, a layer of fine muram of thickness 2.5 cm is spread and sprinkled with water. After it, the surface is rammed well. The method of construction of muram flooring is very easy.

3. Mud and muram floorings can be used in both low-cost housing as well as high-cost housing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mud and muram floorings are cheap and easy to construct. They are used only in low-cost housing. They have good thermal insulation property which helps them to remain cool in summer and sufficiently warm in winter.

4. The thickness of the flagstone used in flagstone flooring is _________
a) 0.5-1 cm
b) 0.5-1 mm
c) 2-4 cm
d) 2-4 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Flagstone is a laminated sandstone of thickness 2-4 cm available in the form of stone slabs. These stone slabs can be squares of size 30 cm x 30 cm, 45 cm x 45 cm or 60 cm x 60 cm or they can be rectangular of size 45 cm x 60 cm.

5. The mortar used in flagstone flooring has cement and sand in the ratio ______
a) 1:2
b) 1:3
c) 1:4
d) 1:6
View Answer

Answer: b
Explanation: In flagstone flooring, while laying the slabs a string is stretched between two corner slabs. Other slabs are then laid in such a way that their tops touch this string. If a particular slab falls below the string level, then it is re-laid with the help of a fresh layer of mortar. The mortar used in flagstone flooring has cement and sand in the ratio 1:3.

6. Which of the following reasons is not responsible for the preference of non-monolithical construction over monolithical construction in cement concrete flooring?
a) Development of hair cracks in monolithical construction
b) Damaging of the topping in monolithical construction
c) Smaller overall thickness in monolithical construction
d) Slow work progress in monolithical construction
View Answer

Answer: c
Explanation: In cement concrete flooring, non-monolithical construction is preferred over monolithical construction because of the following disadvantages of monolithical construction. These are the development of hair cracks, damaging of the topping and slow work progress in monolithical construction. However, the only advantage of monolithical construction is that in this, good bonds are formed which result in smaller overall thickness.
advertisement

7. How many components are there in cement concrete flooring?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Six
View Answer

Answer: a
Explanation: The floor in cement concrete flooring consists of two components. These are base concrete and topping surface. The topping surface is also known as the wearing surface. The two components of the floor can be constructed in two ways – monolithically or non-monolithically.

8. The base course in cement concrete flooring is made of _____ coarse aggregate.
a) 40%
b) 60%
c) 30%
d) 70%
View Answer

Answer: b
Explanation: The base course in cement concrete flooring is made of lime concrete containing 40 % mortar and 60 % coarse aggregate. The nominal size of the coarse aggregate is generally 40 mm. The mortar used has lime and sand in the ratio 1:2.

9. The minimum thickness of the granolithic finish, when laid over a hardened surface, is _____
a) 35 mm
b) 35 cm
c) 15 mm
d) 15 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: Granolithic finish is composed of rich concrete made with a very tough quality coarse aggregate like basalt, granite etc. The minimum thickness of the granolithic finish, when laid over a hardened surface is 35 mm while when laid monolithically with the top concrete, it is 25 mm.

10. Which of the following types of flooring is a decorative flooring?
a) Cement concrete flooring
b) Terrazzo flooring
c) Mud flooring
d) Muram flooring
View Answer

Answer: b
Explanation: Terrazzo flooring is a decorative flooring. It has good wearing property. Because of this, it is extensively used in residential buildings, offices, hospitals and other public buildings. It is laid in thin layers over the concrete topping.

11. The ratio of cement and marble in terrazzo is ________
a) 1:3/4 to 1:3
b) 1:3/4 to 1:4
c) 1:5/4 to 1:2
d) 1:5/4 to 1:4
View Answer

Answer: c
Explanation: Terrazzo is a specially prepared concrete surface. The ratio of cement and marble in terrazzo is 1:5/4 to 1:2. The cement may be white or grey. However, colour can be added to the white cement in order to set the desired tint.

12. The size of the marble chips used in terrazzo flooring varies from ________
a) 2-4 mm
b) 3-6 mm
c) 8-10 mm
d) 12-15 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the marble chips used in terrazzo flooring varies from 3-6 mm. Marble chips of different colors are used. They are exposed by grinding operation once the surface has set. Terrazzo flooring is comparatively more expensive.
advertisement

13. In mosaic flooring, the surface is rubbed with _____ to make it smooth and polished.
a) Pumice stone
b) Aerosol
c) Gravel
d) Acetone
View Answer

Answer: a
Explanation: In mosaic flooring, broken tiles of china glazed or of marble are used. They are cut in desired shapes and sizes and arranged in various patterns. In this type of flooring, pumice stone is used to make the surface smooth and polished.

14. Which of the following is used as an alternative to terrazzo flooring when the floor needs to be laid quickly?
a) Mosaic flooring
b) Flagstone flooring
c) Tiled flooring
d) Cement concrete flooring
View Answer

Answer: c
Explanation: Tiled flooring is used as an alternative to terrazzo flooring when the floor needs to be laid quickly. It is constructed from square or hexagonal shapes made of cement concrete, clay or terrazzo. It is commonly used in schools, offices, hospitals etc.

15. In the figure given below, A represents _________
construction-building-materials-questions-answers-types-ground-floors-1-q15
a) Mortar
b) Flagstone
c) Brick
d) Glass
View Answer

Answer: b
Explanation: The above figure shows flagstone flooring. In the figure, A represents flagstone. B represents mortar bed and C represents batten. The flagstones are the stone slabs available in particular sizes. This kind of work is also known as paving.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn