Building Construction Questions and Answers – Plumbing for Buildings – Water Distribution System – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plumbing for Buildings – Water Distribution System – 1”.

1. Which of the following is not a component of plumbing water supply system?
a) Washbasin
b) Water supply and distribution pipes
c) Valves
d) Storage tanks
View Answer

Answer: a
Explanation: The plumbing system consists of the entire system of piping fixtures which are used for the supply and drainage of water. The various components of plumbing water supply system are water supply and distribution pipes, valves, storage tanks, etc.
advertisement

2. Which of the following is not a component of the plumbing drainage system?
a) Water closets
b) Taps
c) Vent pipes
d) Urinals
View Answer

Answer: b
Explanation: The different components of the plumbing drainage system are water closets, vent pipes, urinals, septic tanks, soil waste pipes, traps, etc. Taps form the part of plumbing water supply system.

3. According to the Indian Standard recommendations, a water requirement of _______ per head per day is assumed for residential buildings.
a) 50 litres
b) 115 litres
c) 135 litres
d) 160 litres
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the Indian Standard recommendations, a water requirement of 135 litres per head per day is assumed for residential buildings. Out of this, 45 litres may be taken for flushing needs while the rest 90 litres are taken for domestic purposes.

4. Light gauge copper tubes are used for general purpose work where the pressure is not more than 0.15 N/mm2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper water service pipes are of two types. These are light gauge and heavy gauge. Light gauge copper tubes are used for general purpose work where the pressure is not more than 0.15 N/mm2.

5. Which of the following is not true about lead pipes?
a) Lead pipes are highly resistant to corrosion
b) They have a low hydraulic coefficient of flow
c) Lead pipes are highly flexible
d) When lead goes into solution, it has a cumulative poisoning effect
View Answer

Answer: b
Explanation: Lead pipes have many advantages. They have a high hydraulic coefficient of flow and are highly resistant to corrosion. Lead pipes are highly flexible. Still, it is not preferred because when the lead goes into solution, it has a cumulative poisoning effect.
advertisement

6. Which of the following is not true about plastic pipes?
a) Plastic pipes are cheaper than the metal pipes
b) Plastic pipes are light in weight
c) Plastic pipes can be installed with ordinary tools
d) Plastic pipes are corrosive
View Answer

Answer: d
Explanation: Plastic pipes are light in weight. Ordinary tools are used to install plastic pipes. Plastic pipes are non-corrosive and are cheaper than metal pipes.

7. The diameter of main service pipe may vary from ___________
a) 2-15 mm
b) 12-40 mm
c) 50-75 mm
d) 60-80 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The diameter of the main service pipe may vary from 12-40 mm. The materials which are commonly used for service pipes are copper, lead, galvanised iron and polythene.

8. ____________ is used to measure flows to domestic buildings.
a) Rain gauge
b) Water tank
c) Drainpipe
d) Water meter
View Answer

Answer: d
Explanation: Water meter is used to measure flows to domestic buildings. A water meter should be easy to maintain and repair and it should measure and register both large and small flows accurately.

9. ____________ is used to measure the flow velocity across a cross-section with a known area.
a) Inferential meter
b) Anemometer
c) Speedometer
d) Barometer
View Answer

Answer: a
Explanation: There are generally two types of meters used in water distribution systems. These are inferential meter and displacement meter. The inferential meter is used to measure the flow velocity across a cross-section with a known area.
advertisement

10. Inferential meters can be used for both low and high flows.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inferential meters are used only for high flows. They are also known as velocity meters. For relatively low flows, displacement meters are used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn