Building Construction Questions and Answers – Structural Design of Walls

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Structural Design of Walls”.

1. _____ categorises walls into calculated walls and non-calculated walls.
a) British Code CP. 11
b) British Code CP. 3
c) British Code CP. 16
d) British Code CP. 4
View Answer

Answer: a
Explanation: British Code CP. 11 classifies walls into two categories which are calculated walls and non-calculated walls. Calculated walls are the load-bearing walls while non-calculated walls are the non-load bearing walls.
advertisement

2. The design of calculated walls is determined using the method called as ________
a) Calculated method
b) Calculated masonry method
c) Numerical method
d) Analytical method
View Answer

Answer: b
Explanation: The design of calculated walls is based on calculations and not on rules. It is determined by the calculated masonry method. This method can be applied in two ways – design by the use of nomograms and design by structural analysis.

3. The design of non-calculated walls is based on certain regulations and not on calculations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Non-calculated walls are the non-load bearing walls which do not carry any superimposed loads. They are used as panel walls. The design of these walls is based on certain regulations and not on any calculations.

4. ________ has presented the results of structural analysis based on calculated masonry method in the form of nomograms.
a) National Building Code of India (SP: 7-2005)
b) Concrete Association of India
c) British Code CP. 3
d) British Code CP. 11
View Answer

Answer: a
Explanation: National Building Code of India (SP: 7-2005) has presented the results of structural analysis based on calculated masonry method in the form of nomograms. The nomograms that are given in the Code cover buildings up to 6 storeys.

5. It is advisable to use nomograms for determining the design of buildings up to ____ storeys only.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The nomograms given in the National Building Code of India (SP: 7-2005) cover up to 6 storeys. But it is advisable to use nomograms for determining the design of buildings up to 3 storeyed buildings only. This is because of the errors generated due to the formation of stresses. If the height of the buildings exceeds 3 storeys then the design is determined by structural analysis.

6. The nomograms which are used to determine the thickness of the wall contain ____ vertical lines.
a) Three
b) Six
c) Nine
d) Twelve
View Answer

Answer: c
Explanation: The nomograms which are used to determine the thickness of the wall contain nine vertical lines. These lines are in reference to the National Building Code of India (SP: 7-2005) which covers nomograms up to a height of 6 storeys.
advertisement

7. Line 1, starting from left, in the nomogram represents ________
a) Basic stress
b) Storeys
c) Span point
d) Thickness
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 9 vertical lines in a nomogram. Line 1 in the nomogram represents basic stress starting from left. Basic stress of masonry depends on the strength of masonry units and the type of mortar used.

8. There are ____ reference lines in a nomogram.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: In a nomogram, there are two reference lines. Starting from the left, line 3 represents the first reference line and line 5 represents the second reference line.

9. Which line, starting from the left takes care of all the openings provided in the wall?
a) Line 4
b) Line 6
c) Line 7
d) Line 8
View Answer

Answer: b
Explanation: Starting from the left, line 6 takes care of all the openings provided in the wall. These openings can be provided for doors, windows, ventilators, etc.

10. The percentage opening is calculated using the formula _____
a) (Area of the wall where there is no opening/ Area of opening) x 100
b) (Area of opening / Area of the wall where there is no opening) x 100
c) (Area of the total wall / Area of the wall where there is no opening) x 100
d) (Area of the total wall / Area of opening) x 100
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage opening in a wall is given by (Area of opening / Area of the wall where there is no opening) x 100. The areas are calculated by multiplying the length and the thickness of the wall.

11. In a nomogram, the numbers on the lines 7, 8 and 9 indicate _____
a) Brick thickness
b) Span
c) Length
d) Mass
View Answer

Answer: a
Explanation: In a nomogram, lines 7,8 and 9 represent the thickness of the wall for three different spans. There are certain numbers written on these lines. These numbers indicate the brick thickness whether the brick is one brick thick, one and a half brick thick and so on.

12. The number of lines representing the thickness of a wall in a nomogram is ____
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: A nomogram consists of total of nine vertical lines. Out of these 9 lines, three lines represent the thickness of a wall. These thicknesses are given for three different spans. Lines representing the thickness are line 7, 8 and 9.
advertisement

13. The value of the dividing line below the point of intersection on the thickness line gives the value of the thickness of the wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the dividing line above the point of intersection on the thickness line gives the value of the thickness of the wall. It is represented by the lines 7,8 and 9 in a nomogram.

14. The art of drawing nomograms is called as ______
a) Nomography
b) Nomogramy
c) Nomology
d) Nomogramiology
View Answer

Answer: a
Explanation: The art of drawing nomograms is called nomography. A nomogram is also known as a nomograph. It is a two-dimensional diagram consisting of vertical lines which is used to determine the design of a building.

15. In the figure of a nomogram given below, line 4 represents ______
building-materials-questions-answers-structural-design-walls-q15
a) Basic stress
b) Span point
c) Height
d) Bearing capacity
View Answer

Answer: b
Explanation: In the nomogram shown above, line 4 represents the span point. It is a point through which all lines must pass through in order to arrive at the wall thickness.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn