Building Construction Questions and Answers – Composite Masonry – Concrete Masonry

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Composite Masonry – Concrete Masonry”.

1. According to the recommendations laid by the Concrete Association of India, what should be the least strength of the blocks used in concrete masonry?
a) 3 N/mm2
b) 4 N/mm2
c) 2 N/mm2
d) 5 N/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Concrete Association of India recommends that the strength of the blocks used in concrete masonry should be at least 3 N/mm2 and the recommended size of common blocks used in cement concrete masonry are 39 cm x 19 cm x 30 cm; 39 cm x 19 cm x 20 cm and 39 cm x 19 cm x 10 cm.
advertisement

2. In concrete masonry, a hollow concrete block has a core-void area greater than _____ of the gross area.
a) 20%
b) 15%
c) 30%
d) 25%
View Answer

Answer: d
Explanation: Concrete masonry uses two types of cement concrete blocks for the construction of walls – hollow concrete block and solid concrete block. A hollow concrete block has a core-void area greater than 25% of the gross area.

3. In which of the following surface finishes, finishing material such as marble is used on the facing side of the block?
a) Common finished surface
b) Glazed finish
c) Specially faced finish
d) Colored finish
View Answer

Answer: c
Explanation: Common finished surface is obtained by mixing appropriate aggregates. Glazed finish is used to give a shiny appearance. Colored finish is obtained by adding various colored pigments to the concrete mix to impart different colors whereas in specially faced finish, finishing material such as marble, is used on the facing side of the block.

4. While manufacturing the concrete masonry bricks, the cement-aggregate ratio should not be thinner than _____
a) 1:6
b) 1:3
c) 3:4
d) 1:4
View Answer

Answer: a
Explanation: While manufacturing the concrete masonry bricks, the cement-aggregate ratio should not be thinner than 1:6. The aggregate should have a mixture with the proportion of fine aggregate being 60% and coarse aggregate being 40%.

5. Which of the following surface finishes is used for decorative works?
a) Slumped finish
b) Colored finish
c) Specially faced finish
d) Glazed finish
View Answer

Answer: d
Explanation: Glazed finish is used to give a very pleasing and shiny appearance to the surfaces. Hence, this type of surface finish is widely used for decorative works.
advertisement

6. Solid concrete blocks are obtained from lightweight aggregates while hollow concrete blocks are obtained from heavy aggregates.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Concrete masonry uses two types of cement concrete blocks for the construction of walls – hollow concrete block and solid concrete block. Solid concrete blocks are obtained from heavy aggregates while hollow concrete blocks are obtained from lightweight aggregates.

7. In concrete masonry, hollow concrete units are used for ____ walls.
a) Either load-bearing or non-load bearing
b) Only load-bearing
c) Only non-load bearing
d) Neither load-bearing nor non-load bearing
View Answer

Answer: a
Explanation: Concrete masonry uses two types of cement concrete blocks for the construction of walls – hollow concrete block and solid concrete block. Solid concrete blocks are used only in load-bearing walls whereas hollow concrete blocks can be used for either load-bearing or non-load bearing walls.

8. In the figure below, A and B represent _____ and ____
construction-building-materials-questions-answers-concrete-masonry-q8
a) Solid brick block and floor block
b) Partition block and solid brick block
c) Partition block and floor block
d) Solid brick block and partition block
View Answer

Answer: d
Explanation: There are various blocks used in concrete masonry. These are solid brick blocks, partition blocks, floor blocks, lintel blocks, corner blocks, etc. The solid brick blocks are the most commonly used blocks.

9. The cores in the blocks used in concrete masonry should be ____ shaped.
a) Oval
b) Square
c) Triangular
d) Circular
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concrete Association of India recommends that the shape of the cores in the blocks used in concrete masonry should be oval. There should be at least two cores in the blocks.

10. Which of the following surface finishes is a rough finish?
a) Glazed finish
b) Colored finish
c) Specially faced finish
d) Slumped finish
View Answer

Answer: d
Explanation: Slumped finish is obtained by preparing a concrete of the desired slump. It is a rough finish. Glazed finish is used to give a shiny appearance. Colored finish is obtained by adding various colored pigments to the concrete mix to impart different colors whereas in specially faced finish, finishing material such as marble, is used on the facing side of the block.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn