Building Construction Questions and Answers – Clay Products – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Clay Products – 1”.

1. The term ceramics is derived from the Greek word ________
a) Ceramus
b) Keramius
c) Keramics
d) Keramos
View Answer

Answer: d
Explanation: The term ceramics is derived from the Greek word keramos which means potter’s earth. The ceramic products are mainly classified into three categories – clay products, refractories and glass.
advertisement

2. The term kaolin is used for indicating the product which has the composition of impure kaolinite.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The term kaolin is used for indicating the product which has the composition of pure kaolinite. Silica and alumina compounds are held in a colloidal state in kaolin and these form the basic constituents of all clays.

3. ___________ is used for the production of clay in nature.
a) Orthoclase felspar
b) Styrene
c) Ortho sulphur
d) Monoclinic sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Orthoclase felspar is used for the production of clay in nature. It is predominantly found in igneous rocks. It is greyish, whitish or pinkish in colour.

4. In the manufacturing of tiles, the time required to complete the process of burning the tiles is about __________
a) 24 hours
b) 36 hours
c) 72 hours
d) 96 hours
View Answer

Answer: c
Explanation: In the manufacturing of tiles, four different operations are involved. These are the preparation of the clay, moulding, drying and burning. Tiles are burnt in kilns. The time required to complete the process of burning the tiles is about 72 hours.

5. In the preparation of clay for manufacturing tiles, after making the selected clay free from impurities, it is converted into fine powder in a __________
a) Pugmill
b) Ball mill
c) Continuous kiln
d) Intermittent kiln
View Answer

Answer: a
Explanation: In the preparation of clay for manufacturing tiles, after making the selected clay free from impurities, it is converted into fine powder in a pug mill. Fine clay left after the whole process is used to manufacture tiles.
advertisement

6. The method of moulding of clay by potter’s wheel is adopted when the shape of the tile is ________ when on the wheel.
a) Hexagonal
b) Rectangular
c) Square
d) Circular
View Answer

Answer: d
Explanation: Moulding of clay can be done with the help of wooden moulds, potter’s wheel or by mechanical means. The method of moulding of clay by potter’s wheel is adopted when the shape of the tile is circular when on the wheel.

7. Which of the following is not a characteristic of a good tile?
a) It should be free from any bends or cracks
b) A good tile should be well burnt
c) It should not produce a clear ringing sound when struck
d) It should be regular in size and shape
View Answer

Answer: c
Explanation: A good tile should be well burnt and free from any bends or cracks. It should be regular in size and shape and should produce a clear ringing sound when struck.

8. Thickness of floor tiles varies from ________
a) 12-50 mm
b) 55-70 mm
c) 72-130 mm
d) 145-166 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The different types of tiles depending on the use to which they are put are drain tiles, floor tiles and roof tiles. Floor tiles may be of square or hexagonal shape. The thickness of the floor tiles varies from 12-50 mm.

9. Allahabad tiles, corrugated tiles and pantiles are all varieties of ________ tiles.
a) Drain
b) Roof
c) Floor
d) Door
View Answer

Answer: b
Explanation: Allahabad tiles, corrugated tiles and pantiles are important varieties of roof tiles available in the market. Roof tiles are used as a covering for pitched roofs.

10. Manglore tiles are ________ in colour.
a) White
b) Blue
c) Red
d) Yellow
View Answer

Answer: c
Explanation: Manglore tiles are one of the important varieties of roof tiles. They are of flat pattern and are red in colour.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn