Building Construction Questions and Answers – Stone Composite Masonry

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stone Composite Masonry”.

1. Which of the following is not a type of composite masonry?
a) Stone composite masonry
b) Brick composite masonry
c) Cement concrete masonry
d) Glass block masonry
View Answer

Answer: b
Explanation: Composite masonry is the one that is constructed out of two or more than two types of building units or in which different types of building materials are used for construction. It is of the following types – stone composite masonry, brick stone composite masonry, cement concrete masonry, hollow clay tile masonry, reinforced brick masonry and glass block masonry.
advertisement

2. Which form of brick stone composite masonry is commonly used at locations where rubble stone is available in huge amounts, but ashlar is not available?
a) Brick-backed ashlar masonry
b) Brick-backed stone slab facing
c) Rubble-backed brick masonry
d) Stone-backed masonry
View Answer

Answer: c
Explanation: Bricks and stones can be simultaneously used in three forms of composite masonry – brick-backed ashlar masonry, brick-backed stone slab facing and rubble-backed brick masonry. In brick-backed ashlar masonry, alternate courses of ashlar are present. Brick-backed stone slab facing is composed of bricks which are laid in courses with proper bonds whereas rubble-backed brick masonry is usually used at locations where rubble stone is available in huge amounts, but ashlar is not available.

3. Composite stone masonry generally, consists of a combination of ______ and _____ masonry.
a) Stone and brick
b) Stone and ashlar
c) Ashlar and rubble
d) Brick and rubble
View Answer

Answer: c
Explanation: Composite stone masonry generally, consists of a combination of ashlar masonry and rubble masonry. In rubble masonry, irregular shapes of stones are used whereas in ashlar masonry, regular shaped stones are used.

4. According to the recommendations laid by the Concrete Association of India, what should be the least strength of the blocks used in concrete masonry?
a) 3 N/mm2
b) 4 N/mm2
c) 2 N/mm2
d) 5 N/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Concrete Association of India recommends that the strength of the blocks used in concrete masonry should be at least 3 N/mm2 and the recommended size of common blocks used in cement concrete masonry are 39 cm x 19 cm x 30 cm; 39 cm x 19 cm x 20 cm and 39 cm x 19 cm x 10 cm.

5. In concrete masonry, a hollow concrete block has core-void area greater than __________ of the gross area.
a) 20%
b) 15%
c) 30%
d) 25%
View Answer

Answer: d
Explanation: Concrete masonry uses two types of cement concrete blocks for the construction of walls – hollow concrete block and solid concrete block. A hollow concrete block has core-void area greater than 25% of the gross area.
advertisement

6. In which of the following surface finishes, finishing material such as marble is used on the facing side of the block?
a) Common finished surface
b) Glazed finish
c) Specially faced finish
d) Coloured finish
View Answer

Answer: c
Explanation: Common finished surface is obtained by mixing appropriate aggregates. Glazed finish is used to give a shiny appearance. Coloured finish is obtained by adding various colored pigments to the concrete mix to impart different colors whereas in specially faced finish, finishing material such as marble, is used on the facing side of the block.

7. While manufacturing the concrete masonry bricks, the cement aggregate ratio should not be thinner than __________
a) 1:6
b) 1:3
c) 3:4
d) 1:4
View Answer

Answer: a
Explanation: While manufacturing the concrete masonry bricks, the cement aggregate ratio should not be thinner than 1:6. The aggregate should have a mixture with the proportion of fine aggregate being 60% and coarse aggregate being 40%.

8. Which of the following surface finishes is used for decorative works?
a) Slumped finish
b) Coloured finish
c) Specially faced finish
d) Glazed finish
View Answer

Answer: d
Explanation: Glazed finish is used to give a very pleasing and shiny appearance to the surfaces. Hence, this type of surface finish is widely used for decorative works.

9. The figure below represents __________
construction-building-materials-questions-answers-stone-composite-masonry-q9
a) Stretcher block
b) Jamb block
c) Frogged brick block
d) Solid brick block
View Answer

Answer: c
Explanation: The figure represents a frogged brick block. A frog is an indentation in the face of a brick, usually, used for holding the mortar.
advertisement

10. In hollow clay blocks masonry, the load bearing main walls should be constructed in __________ (cement, lime, sand) mix.
a) 1:2:6
b) 1:1:6
c) 1:2:9
d) 1:1:9
View Answer

Answer: b
Explanation: In hollow clay blocks masonry, the load bearing main walls should be constructed in 1:1:6 (cement, lime, sand), while non-load bearing main walls should be constructed in 1:2:9 mix.

11. Reinforced brick work is used in which of the following circumstances?
a) When the brick wall is to carry light loads
b) When the brick work has to bear some shear stress
c) When it is needed to decrease the longitudinal bond
d) When the brick work does not have to bear shear stresse
View Answer

Answer: b
Explanation: Reinforced brick work is used in the circumstances when the brick work has to bear some shear stress, when it is needed to increase the longitudinal bond and when the brick wall is to carry and support heavy loads.

12. In stone composite masonry, ashlar masonry is used in backing of the wall while rubble masonry is used in the facing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Composite stone masonry is a combination of ashlar masonry and rubble masonry. Rubble masonry is composed of irregular shaped stones, while ashlar masonry consists of regular shaped stones and gives a smooth and pleasant appearance. Hence, rubble masonry is used in the backing of the wall while ashlar masonry is used in the facing.

13. Reinforced brick work uses __________
a) First class bricks with high compressive strength
b) First class bricks with moderate compressive strength
c) Second class bricks with high compressive strength
d) Second class bricks with moderate compressive strength
View Answer

Answer: a
Explanation: Reinforced brick work is the one in which the resultant composite masonry is capable of bearing any kind of tensile or shear stresses in addition to the compressive stresses. Therefore, it uses first class bricks with high compressive strength in order to impart great strength to the resulting masonry.
advertisement

14. Which of the following is a type of sheet metal which has been cut and stretched to form a diamond network?
a) Bricktor
b) Pier
c) Exmet
d) Hoop iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel meshed strips that are used in horizontal reinforcement are generally cut and stretched by a machine to form a diamond network. These strips are known as expanded metal or exmet.

15. In reinforced brick masonry, the reinforcement is laid only horizontally.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In reinforced brick masonry, the reinforcement can be laid both horizontally or vertically. In horizontal reinforcement, bars are placed in such a way that they go all the way through the wall while in vertical reinforcement, vertical steel bars are placed at all the corners of the walls.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn