Building Construction Questions and Answers – Bricks – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bricks – 1”.

1. Which of the following statements about brickwork and stonework is false?
a) Brickwork is more watertight in comparison to stonework
b) Bricks can resist fire better than stones
c) The stonework is much stronger than brickwork
d) Stonework results in the development of better architectural effects
View Answer

Answer: a
Explanation: Stonework is much stronger than brickwork. Bricks can resist fire better than stones. Brickwork is less watertight in comparison to stonework. Stonework results in the development of better architectural effects.
advertisement

2. Percentage of alumina in good brick earth should be about ________
a) 5-10%
b) 20-30%
c) 35-40%
d) 45-60%
View Answer

Answer: b
Explanation: Percentage of alumina in good brick earth should be about 20-30%. Alumina is the main constituent of every kind of clay and it imparts plasticity to earth.

3. Percentage of silica in good brick earth should be about _________
a) 10-15%
b) 20-35%
c) 50-60%
d) 80-90%
View Answer

Answer: c
Explanation: Percentage of silica in good brick earth should be about 50-60%. Silica exists in clay either in the combined state or in the free state. Its presence prevents shrinking and cracking of raw bricks.

4. Excess of iron oxide in the bricks makes them _________ in colour.
a) Red
b) Yellow
c) Dark blue
d) White
View Answer

Answer: c
Explanation: Excess of iron oxide in the bricks makes them dark blue or blackish in colour. However, if its quantity is comparatively less, the bricks will turn yellowish in colour.

5. Iron oxide imparts ________ colour to the bricks.
a) Red
b) White
c) Black
d) Grey
View Answer

Answer: a
Explanation: The percentage of iron oxide desirable in good brick earth is 5-6%. Iron oxide imparts a red colour to the bricks.
advertisement

6. What is the correct order in which clay for bricks is prepared?
a) Cleaning, digging, tempering, weathering, unsoiling and blending
b) Digging, tempering, cleaning, weathering, unsoiling and blending
c) Tempering, digging, blending, weathering, cleaning and unsoiling
d) Unsoiling, digging, cleaning, weathering, blending and tempering
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four different operations involved in the process for the manufacturing of bricks. The correct order in which clay for bricks is prepared is unsoiling, digging, cleaning, weathering, blending and tempering.

7. The process of bringing clay to a proper degree of hardness is called _________
a) Blending
b) Weathering
c) Tempering
d) Pugging
View Answer

Answer: c
Explanation: The process of bringing clay to a proper degree of hardness is called tempering. It is done in order to obtain a homogeneous mass of clay and to make it fit for moulding.

8. The process of grinding clay with water and making the clay plastic is called _________
a) Unsoiling
b) Weathering
c) Digging
d) Pugging
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of grinding clay with water and making the clay plastic is called pugging. Unsoiling is the removal of the top layer of soil which is full of impurities. In digging, clay is dug out from the ground and then spread on the levelled ground. In the process of weathering, clay is exposed to the atmosphere for softening.

9. Tempering is usually done in a __________ in order to manufacture good bricks on a large scale.
a) Pugmill
b) Intermittent kiln
c) Continuous kiln
d) Ball mill
View Answer

Answer: a
Explanation: Tempering is usually done in a pugmill in order to manufacture good bricks on a large scale. A pug mill is fixed on a timber base and consists of a conical iron tub with cover at the top of it.
advertisement

10. The height of pugmill is about _________
a) 2 m
b) 6 m
c) 8 m
d) 12 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The height of pugmill is about 2 m. The diameter of pugmill at its top is about 1 m and that at the bottom is about 80 cm. The dept of the pugmill below the ground is about 60-80 cm.

11. Steel moulds used in the process of moulding for the manufacturing of bricks are less durable than the brick moulds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two ways of moulding – hand moulding and machine moulding. Moulds are rectangular boxes that are open at the bottom and the top. They can be of either wood or steel. Steel moulds used in the process of moulding for the manufacturing of bricks are more durable than the brick moulds.

12. The thickness of steel mould is usually ________
a) 2 mm
b) 6 mm
c) 2 cm
d) 6 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The thickness of steel mould is usually 6 mm. These are used to manufacture bricks on a large scale. They are prepared from steel plates and channels.

13. The size of moulds should be kept smaller than the fully burnt bricks.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of moulds should be kept larger than the fully burnt bricks. This is because bricks shrink during the process of drying and burning. Thus, moulds are made longer in all the directions by 8-12%.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn