Building Construction Questions and Answers – Earthquake Resistant R.C. Buildings

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Earthquake Resistant R.C. Buildings”.

1. The system which comprises of the reinforced concrete column and connecting beams is known as __________
a) RC frame
b) RC shutter
c) RC style
d) RC hinge
View Answer

Answer: a
Explanation: The system which comprises of the reinforced concrete column and connecting beams is known as RC frame. A typical RC building is made of both vertical and horizontal members. The horizontal members are the beams and slabs while the vertical members are the columns and walls.
advertisement

2. Inertia forces generated by the earthquake shakings primarily develop at the floor of the building.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inertia forces generated by the earthquake shakings primarily develop at the floor of the building. This is because most of the mass of the building is present at the floor levels. These inertia forces travel downwards through beams and slabs to walls and columns and then to the foundations from where they are finally dispersed to the ground.

3. It is desirable to design the RC frame in a way that the plastic hinges are formed in the columns than in beams.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is desirable to design the RC frame in a way that the plastic hinges are formed in the beams than in the columns. This is because only localized failure takes place due to the collapse of a beam while due to the collapse of a column, global failure occurs.

4. While considering the design of R.C. buildings for providing ductility, IS codes prohibit the steel grade greater than _________
a) Fe 250
b) Fe 320
c) Fe 415
d) Fe 550
View Answer

Answer: c
Explanation: While considering the design of R.C. buildings for providing ductility, IS codes prohibit the steel grade greater than Fe 415. It should be kept in mind that relatively low-grade steel should be preferred.

5. A spiral column should be preferred if the axial load is greater than ________ times the balanced axial load.
a) 0.25
b) 0.4
c) 0.85
d) 0.96
View Answer

Answer: b
Explanation: A spiral column should be preferred if the axial load is greater than 0.4 times the balanced axial load. Spirals or closed stirrups are used for confining concrete at the section of maximum moments.
advertisement

6. While considering the design of R.C. buildings for providing ductility, the minimum grade of concrete limited by the Indian Code is _________
a) M 10
b) M 20
c) M 35
d) M 50
View Answer

Answer: b
Explanation: While considering the design of R.C. buildings for providing ductility, the minimum grade of concrete limited by the Indian Code is M 20. The higher grade of concrete leads to a lower ultimate compressive strain which results in a reduction in ductility.

7. According to the recommendations of IS 13920: 1993, the thickness of any part of the wall should not be less than __________
a) 50 mm
b) 100 mm
c) 150 mm
d) 200 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the recommendations of IS 13920: 1993, the thickness of any part of the wall should not be less than 150 mm. The requirements of this section apply to the shear walls that are a part of the lateral force-resisting system of the structure.

8. Base isolation technique was first demonstrated in India after the ________
a) 2005 Kashmir earthquake
b) 1991 Uttarkashi earthquake
c) 1993 Killari earthquake
d) 1950 Assam earthquake
View Answer

Answer: c
Explanation: Base isolation technique was first demonstrated in India after the 1993 Killari earthquake. This technique is used for protecting the buildings from damaging earthquake effects.

9. The four-storeyed building of Bhuj Hospital was built after the __________
a) 2001 Bhuj earthquake
b) 1996 Bhuj earthquake
c) 2006 Bhuj earthquake
d) 1893 Bhuj earthquake
View Answer

Answer: a
Explanation: The four-storeyed building of Bhuj Hospital was built after the 2001 Bhuj earthquake. It was built using the base isolation technique. The idea behind this technique is to isolate the building from the ground in a way to avoid the transmission of earthquake motions up through the building.
advertisement

10. In viscous dampers, energy gets absorbed by _______ fluid which passes between the piston-cylinder arrangement.
a) Aluminium-based
b) Iron-based
c) Silicone-based
d) Copper-based
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two technologies to protect buildings from the effects of earthquakes – seismic dampers and base isolation devices. Various types of seismic dampers used are viscous dampers, yielding dampers and friction dampers. In viscous dampers, energy gets absorbed by silicone-based fluid which passes between the piston-cylinder arrangement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn