Building Construction Questions and Answers – Definition of Technical Terms – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Definition of Technical Terms – 1”.

1. Which of the following components of a door is an assembly of horizontal and vertical members?
a) Shutter
b) Frame
c) Frog
d) Nogging
View Answer

Answer: b
Explanation: A door consists mainly of two parts – door frame and door shutter. A frame is an assembly of horizontal and vertical members which is attached in the opening of the wall by hold-fasts.
advertisement

2. ____________ is the top horizontal part of a frame.
a) Head
b) Shutter
c) Style
d) Rail
View Answer

Answer: a
Explanation: Head is the top horizontal part of a frame. A shutter is a component of door fixed to a frame. Style and rail are the components of a door shutter.

3. __________ is the openable part of a door or window.
a) Frame
b) Rail
c) Shutter
d) Sill
View Answer

Answer: c
Explanation: A shutter is the openable part of a door or window. It is held in position with the help of the door frame. A door frame is generally made up of wood.

4. Which of the following is not a component of a door shutter?
a) Style
b) Panel
c) Frame
d) Rail
View Answer

Answer: c
Explanation: A door shutter comprises of styles, panels and rails. There are mainly three types of rails – top rail, lock rail and bottom rail.

5. _______ is the bottom-most horizontal part of a frame.
a) Head
b) Sill
c) Brace
d) Style
View Answer

Answer: b
Explanation: Sill is the bottom-most horizontal part of a frame. A head is the top horizontal part of a frame. Braces are the inclined members provided for braced doors. Style is a component of a door shutter.
advertisement

6. Sills are normally not provided in door frames.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sills are normally not provided in door frames. They are generally provided for window frames only and are defined as the lowermost part of a window frame.

7. _______ is the vertical outer member of the shutter.
a) Style
b) Top rail
c) Lock rail
d) Bottom rail
View Answer

Answer: a
Explanation: The vertical outer member of the shutter is known as style. Top rail, lock rail and bottom rail are the horizontal members of a door shutter.

8. _______ is a horizontal projection of the head and sill of a frame.
a) Ledge
b) Horn
c) Batten
d) Shutter
View Answer

Answer: b
Explanation: A horn is a horizontal projection of the head and sill of a frame. Battened and ledged doors are made of vertical bonds known as battens which are fixed with the help of horizontal supports known as ledges.

9. The length of the horn is _____________
a) 10-15 cm
b) 15-20 cm
c) 25-30 cm
d) 30-35 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: The length of the horn is generally about 10-15 cm. It is used to facilitate the fixing of the frame in the wall opening.
advertisement

10. _____________ is the top horizontal member of a shutter.
a) Head
b) Top rail
c) Style
d) Sill
View Answer

Answer: b
Explanation: The top rail is the top horizontal member of the shutter. The middle horizontal member of the shutter is the lock rail and the lowermost horizontal member of the shutter is called the bottom rail.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn