Building Construction Questions and Answers – Types of Ground Floors – 2

«
»

This set of Building Construction Questions and Answers for Experienced people focuses on “Types of Ground Floors – 2”.

1. Which of the following types of flooring is used in bathrooms and kitchens?
a) Mud flooring
b) Muram flooring
c) Marble flooring
d) Timber flooring
View Answer

Answer: c
Explanation: Marble flooring is used in bathrooms and kitchens. It is also used in those places where extra cleanliness is required. Marble slabs are available in different sizes. They are generally of square or rectangular shapes.
advertisement

2. In tiled flooring, the flooring is cured for __________ days before polishing it.
a) 7
b) 15
c) 21
d) 27
View Answer

Answer: a
Explanation: In tiled flooring, the flooring is cured for 7 days before polishing it. The polishing in tiled flooring is done in the same way as that in terrazzo flooring. However, the method of laying this flooring is similar to that of flagstone flooring.

3. In the section of a timber floor given below, A represents __________
construction-building-materials-questions-answers-types-ground-floors-2-q3
a) Sleeper wall
b) Void
c) Joist
d) Air brick
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given figure, A represents a void and B represents sleeper wall. Voids are provided in sleeper walls in order to keep the hollow space between the flooring and oversite concrete dry. Air bricks in the outer walls can also be provided to keep this space well-ventilated.

4. Damp prevention in timber flooring can be prevented by providing a DPC layer above the flooring.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Damp prevention in timber flooring can be prevented by providing a DPC layer below the flooring. This is one of the major problems faced in timber flooring. Another problem faced with timber flooring is its high cost. Because of its high cost, generally, it is not used in residential buildings in India.

5. Suspended type timber floors are supported ___________
a) On the ground
b) Below the ground
c) Above the ground
d) Across the wall
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two types of timber floors. These are suspended type and solid type. Suspended type timber floors are supported above the ground while solid type timber floors are fully supported on the ground.
advertisement

6. In timber flooring, the spacing between the sleeper walls is not more than __________
a) 1.8-2 m
b) 2-2.2 m
c) 2.2-2.4 m
d) 2.4-2.6 m
View Answer

Answer: a
Explanation: In timber flooring, the spacing between the sleeper walls is not more than 1.8-2 m. Timber flooring is extensively used in carpentry halls and auditoriums. It is also used in hilly areas where timber is cheap and readily available.

7. Asphalt mastic has sand and asphalt in the ratio ________
a) 1:4
b) 1:3
c) 1:2
d) 2:1
View Answer

Answer: d
Explanation: Asphalt mastic has sand and asphalt in the ratio 2:1. It is mixed hot and then laid in continuous sheets. The thickness of asphalt mastic for ordinary construction is generally 2.5 cm.

8. In asphalt mastic flooring ___________ should be added to the asphalt mix in order to apply it cold.
a) Water and nickel
b) Mineral oil and nickel
c) Alcohol and asbestos
d) Mineral oil and asbestos
View Answer

Answer: c
Explanation: In asphalt mastic flooring, mineral oil and asbestos should be added to asphalt mix in order to apply it cold. The mix is laid on the cement concrete base course and is spread with the help of a trowel to obtain a levelled surface.

9. Which of the following types of flooring is used when it is required to transmit light from the upper to lower floor?
a) Terrazzo flooring
b) Tiled flooring
c) Mosaic flooring
d) Glass flooring
View Answer

Answer: d
Explanation: Glass flooring is used when it is required to transmit light from the upper to lower floor. This type of flooring is very costly. Glass is available in the form of slabs or tiles whose thickness varies from 12-30 mm.
advertisement

10. In rubber flooring, tiles of rubber are manufactured by mixing pure rubber with fillers like ___________
a) Cotton fibre
b) Mud
c) Asphalt
d) Concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: In rubber flooring, tiles of rubber are manufactured by mixing pure rubber with fillers like cotton fibre. Granulated cork or asbestos fibre may also be used. Rubber floorings are noise proof but costly.

11. Granules of cork are heated with ____________ oil to manufacture cork carpet.
a) Mustard
b) Peanut
c) Linseed
d) Sunflower
View Answer

Answer: c
Explanation: Granules of cork are heated with linseed oil to manufacture cork carpet. Cork tiles are available in different sizes, thicknesses and shades. The thickness generally varies from 5 to 15 m.

12. Cork used in cork flooring is obtained from the bark of _____________ tree.
a) Salix matsudana
b) Quercus suber
c) Montezuma cypress
d) Magnolia liliiflora
View Answer

Answer: b
Explanation: Cork used in cork flooring is obtained from the bark of Quercus suber. It is the outer bark of cork oak tree which is used to make cork carpets and cork tiles. Cork flooring is completely free from noise and is used in libraries and theatres.

13. Which of the following types of flooring is spread directly on concrete?
a) Linoleum flooring
b) Flagstone flooring
c) Cement concrete flooring
d) Brick flooring
View Answer

Answer: a
Explanation: Linoleum flooring is the type of flooring which is spread directly on concrete. Sheets of linoleum are manufactured by adding oxidised linseed oil in resins, wood floor etc. This type of flooring is durable and attractive.
advertisement

14. Which of the following types of flooring can be easily damaged by bringing burning objects in contact?
a) Flagstone flooring
b) Asphalt flooring
c) Marble flooring
d) Plastic flooring
View Answer

Answer: d
Explanation: Plastic flooring consists of tiles made of PVC which stands for Poly-Vinyl-Chloride. This type of flooring is smooth and has a good appearance. However, it can be easily damaged by bringing burning objects in contact.

15. In PVC flooring, time taken by the adhesive to set before the tiles are laid is _________
a) 30 seconds
b) 30 mins
c) 30 hours
d) 30 days
View Answer

Answer: b
Explanation: In PVC flooring, first the adhesive is applied on the back of the PVC tile as well as on the concrete base. After the adhesive is set for around 30 mins, the tiles are laid and gently pressed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn