Building Materials Questions and Answers – Doors, Windows and Ventilators – Fixtures and Fastenings – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Doors, Windows and Ventilators – Fixtures and Fastenings – 1”.

1. Which of the following is not a type of fixture or fastening for a door?
a) Hinges
b) Bolts
c) Frames
d) Locks
View Answer

Answer: c
Explanation: The various types of fixtures and fastenings used for doors, windows and ventilators are hinges, handles, bolts, and locks. A frame is a component of the door fixed in the opening of the wall to which shutters are fixed.
advertisement

2. Which of the following types of hinges are used where there are thin shutters?
a) Butt hinge
b) Strap hinge
c) Spring hinge
d) Back flap hinge
View Answer

Answer: d
Explanation: Back flap hinge is used where there are thin shutters. The flanges of these type of hinges are wider than the flanges of the butt hinges.

3. One flange of the butt hinge is screwed to the edge of the door shutter while the other is screwed to the _______ of the door frame.
a) Rebate
b) Sill
c) Style
d) Rail
View Answer

Answer: a
Explanation: Butt hinges are used to fix doors and window shutters to the frame. One flange of the butt hinge is screwed to the the door shutter while the other flange is screwed to the rebate of the frame of the door.

4. The counter-flap hinge has two centres.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A counter-flap hinge is formed in three parts. There are two centers in a counter-flap hinge.

5. Garnet hinge is also known as _________
a) Z-shutter
b) T-shutter
c) P-shutter
d) K-shutter
View Answer

Answer: b
Explanation: Garnet hinge is also known as T-shutter. This type of hinges is used for ledged and battened doors, ledged and braced doors etc. A garnet hinge has two arms. The long arm is screwed to the shutter while the short arm is screwed to the frame.
advertisement

6. Nar-madi hinge is used for light doors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Nar-madi hinge is used for heavy doors. Other types of hinges that can be used for heavy doors are strap hinges, garnet hinges etc.

7. Rising butt hinges are provided with helical _____ joints.
a) Nickel
b) Gold
c) Brass
d) Barium
View Answer

Answer: a
Explanation: Rising butt hinges are provided with helical nickel joints. This raises the shutter by 10 mm on being opened. These types of hinges are used for doors of rooms having carpets. They are now replacing ordinary butt hinges.

8. Which of the following is a substitute of garnet hinge?
a) Pin hinge
b) Nar-madi hinge
c) Strap hinge
d) Butt hinge
View Answer

Answer: c
Explanation: Strap hinge is a substitute of the garnet hinge. It is used for ledged and braced doors and other heavy doors such as for garages and stables.

9. The figure below represents ______
building-materials-questions-answers-fixtures-fastenings-1-q9
a) Pin hinge
b) Garnet hinge
c) Butt hinge
d) Back flap hinge
View Answer

Answer: a
Explanation: The above figure represents a pin hinge. This type of hinge is used for heavy door shutters. The centre pin of the hinge can be removed and the two leaves of the hinge can be fixed separately to the door frame and the door shutter.

10. The figure below represents ___________
building-materials-questions-answers-fixtures-fastenings-1-q10
a) Pin hinge
b) Parliamentary hinge
c) Butt hinge
d) Back flap hinge
View Answer

Answer: b
Explanation: The above figure represents a parliamentary hinge. These types of hinges are used in the case of narrow openings and when it is needed to keep the opening free from any obstructions due to shutters.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn