Construction & Building Materials Questions and Answers – Special Foundations

«
»

This set of Construction and Building Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Special Foundations”.

1. ________ foundation is provided for heavily loaded Timber column or masonry wall.
a) Steel grillage
b) Timber grillage
c) Raft
d) Inverted arch
View Answer

Answer: b
Explanation: Timber Grillage Foundation uses Timber planks and Timber beams in the place of Steel joists. This Foundation is specially useful in waterlogged areas where the bearing power of soil is very low.
advertisement

2. In case of waterlogged area, the loading on the soil is limited to ____ KN/m2.
a) 10-20
b) 160-200
c) 600-800
d) 50-60
View Answer

Answer: d
Explanation: Water logged areas have very low bearing capacity of soil. Hands to overcome this we cannot use steel beams which may get corroded due to subsoil water therefore Timber grillage Foundation is preferred.

3. Identify the given foundation below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q3
a) Timber grillage foundation
b) Steel grillage foundation
c) Raft foundation
d) Inverted arch foundation
View Answer

Answer: a
Explanation: Timber grillage foundation consists of two layers of wood planks comma separated by rectangular sections of timber placed at right angle to the direction of the wall.

4. A _________ foundation is a special type of isolated footing, generally provided for heavy loaded steel structure specially in those location where bearing of soil is poor.
a) Raft
b) Grillage
c) Inverted arch
d) Combine
View Answer

Answer: b
Explanation: Grillage Foundation is very useful where bearing of soil is poor. The depth of foundation is limited from 1 m to 1.5 m. The load of column is distributed or spread to a very large area by means of layers of joists.

5. _______ is the method of increasing the bearing power of soil when load coming on the soil is practically uniform.
a) Grillage Foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Mat foundation
View Answer

Answer: b
Explanation: The raft is design as an inverted RCC roof with uniformly distributed load of soil pressure and supported by walls, beams and columns. This method consists of providing and RCC slab of suitable thickness and with necessary reinforcement with helps in increasing the bearing power of soil.
advertisement

6. Identify the given Special foundation below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q6
a) Grillage Foundation
b) Mat foundation
c) Inverted arch foundation
d) Raft foundation
View Answer

Answer: d
Explanation: The design of raft foundations require careful attention. Usually, the raft is so shaped and proportioned, wherever possible, that the centre of gravity of the imposed load is vertically under the centre of area of bearing ground.

7. _______ consist of constructing the inverted arches between the piers.
a) Grillage foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Combine foundation
View Answer

Answer: c
Explanation: The inverted arch should be set in cement mortar. The rise of the inverted arch is about 1/5th to 1/10th of the span and the inverted arch is invariably built in half brick rings.

8. _________ foundation is suitable for the structures such as bridges, reservoirs, supports for drainage lines, tanks, etc.
a) Raft
b) Inverted arch
c) Grillage
d) Stepped
View Answer

Answer: b
Explanation: Inverted arch foundation is a method of spreading the weight over a large area is not common for the construction of foundations of buildings. Hence this method is applicable for the structures of large projects like bridges.

9. The ________ foundations are useful for public buildings, office buildings, School buildings, residential quarters, etc.
a) Raft
b) Grillage
c) Inverted arch
d) Concentrated
View Answer

Answer: a
Explanation: Raft foundation is the method of increasing the bearing power of soil becomes useful especially when there is a large number of openings on ground floor in a structure.

10. Identify the special Foundation given below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q10
a) Grillage foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Stepped foundation
View Answer

Answer: c
Explanation: The depth of foundations is considerably reduced when this method is adopted and hence, it proves to be economical in case of foundations in soft soil.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction and Building Materials.

To practice all areas of Construction and Building Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn