Building Construction Questions and Answers – Stones – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stones – 1”.

1. Which of the following is not a classification of rocks from which building stones are obtained?
a) Geological classification
b) Biological classification
c) Physical classification
d) Chemical classification
View Answer

Answer: b
Explanation: Rocks from which building stones are obtained are classified into three categories – geological classification, physical classification and chemical classification. According to geological classification, rocks are further divided into three categories – igneous rocks, sedimentary rocks and metamorphic rocks.
advertisement

2. Dolerite is an example of ________ rock.
a) Plutonic
b) Sedimentary
c) Hypabyssal
d) Volcanic
View Answer

Answer: c
Explanation: Dolerite is an example of a hypabyssal rock. Hypabyssal rocks are types of igneous rocks which are formed due to colling of magma at comparatively shallow depth from the surface of the earth.

3. Which of the following is not a physical classification of rocks?
a) Stratified rocks
b) Unstratified rocks
c) Calcareous rocks
d) Foliated rocks
View Answer

Answer: c
Explanation: According to physical classification, rocks are divided into three types. These are stratified rocks, unstratified rocks and foliated rocks. Physical classification of rocks is based on their general structure. Calcareous rock is a type of rock based on chemical classification.

4. In which of the following rocks, clay predominates?
a) Argillaceous rocks
b) Calcareous rocks
c) Silicious rocks
d) Volcanic rocks
View Answer

Answer: a
Explanation: Clay predominates in argillaceous rocks. Slate is an example of this type of rock. In calcareous rocks, calcium carbonate predominates while in siliceous rocks, silica predominates.

5. Augite forms crystals of ________ shape.
a) Square
b) Circular
c) Hexagonal
d) Octagonal
View Answer

Answer: d
Explanation: Augite is a mineral found in igneous rocks and resembles hornblende. Augite forms octagonal crystals and changes to chlorite by hydration.
advertisement

6. The acid test used for testing building stones cannot be applied to limestones.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Acid test used for testing building stones cannot be applied to limestones. It is generally carried out on sandstones.

7. Smith’s test is used to find out ____________
a) The toughness of a stone
b) Compressive strength of a stone
c) Presence of soluble material in a sample of stone
d) Rate of wear of stones
View Answer

Answer: c
Explanation: Smith’s test is used to find out the presence of soluble material in a sample of stone. To find out the rate of wear of stones, the attrition test is used. Crushing test is used to find the compressive strength of a stone and impact test is used to find the toughness of the stone.

8. Crushing strength should be greater than ___________ for a good structural stone.
a) 10 kg per cm2
b) 100 kg per cm2
c) 1000 kg per cm2
d) 10,000 kg per cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Crushing strength should be greater than 1000 kg per cm2 for a good structural stone. Crushing strength of basalt is as large as 1500 to 1900 kg per cm2 while that of limestone and sandstone is 550 and 650 kg per cm2 respectively.

9. Dolomite is a bicarbonate of _________ and ___________
a) Magnesium and aluminium
b) Calcium and aluminium
c) Magnesium and calcium
d) Sodium and aluminium
View Answer

Answer: c
Explanation: Dolomite is a bicarbonate of magnesium and calcium. It is available in different shades and is insoluble in ordinary water.
advertisement

10. For a stone to be used in road work, coefficient of hardness should be greater than ___________
a) 7
b) 10
c) 15
d) 17
View Answer

Answer: d
Explanation: For a stone to be used in road work, coefficient of hardness should be greater than 17. The stone is said to be of medium hardness if the coefficient of hardness lies between 14 and 17. However, if the coefficient of hardness is less than 14, then the stone is said to be of poor hardness and therefore should not be used in road work.

11. In attrition test used to find the rate of wear of stones, wear should be equal to or less than ___________ for good building stone.
a) 2%
b) 3%
c) 5%
d) 6%
View Answer

Answer: a
Explanation: In attrition test used to find the rate of wear of stones, wear should be equal to or less than 2 % for good building stone. If the wear is more than 3%, then the stone is not satisfactory.

12. Which of the following facts about gypsum is not correct?
a) It is hydrated sulphate of calcium
b) It has excellent solubility in water
c) It is white in the pure state
d) Its solubility in water is extremely poor
View Answer

Answer: b
Explanation: Gypsum is hydrated sulphate of calcium. It is white in the pure state. Its solubility in water is extremely poor.

13. Quartz sand is an example of polymineralic rock while granite is an example of a monomineralic rock.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Quartz sand is an example of monomineralic rock while granite is an example of a polymineralic rock. A monomineralic rock consists of only one mineral while a polymineralic rock consists of many minerals.
advertisement

14. Which of the following is also called white mica?
a) Biotite
b) Felspar
c) Muscovite
d) Microline
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two forms of mica which commonly occur in igneous rocks. These are biotite and muscovite. Muscovite is also called white mica and biotite is also called black mica.

15. Basalt is an example of _________ rock.
a) Sedimentary
b) Volcanic
c) Metamorphic
d) Plutonic
View Answer

Answer: b
Explanation: Basalt is an example of volcanic rock. These rocks are formed due to the pouring of magma and the surface of the earth. The cooling is very rapid and this type of rocks possess finely grained structure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn