Building Construction Questions and Answers – Size of Doors

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Size of Doors”.

1. The height of a door should not be less than _______
a) 1-1.2 m
b) 1.3-1.4 m
c) 1.8-2 m
d) 2-2.3 m
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the rules, the height of a door should not be less than 1.8-2 m. The size of the door should be such that it ensures the movement of the largest object likely to use that door.
advertisement

2. The width of a door should be such that it ensures the passing of two people walking ______ through that door.
a) Head to head
b) Shoulder to shoulder
c) Toe to toe
d) Hand to hand
View Answer

Answer: b
Explanation: The width of a door should be such that it ensures the passing of two people walking shoulder to shoulder through that door. In the case of an opening, the number of modules indicates the width and the height, where each module is of 100 mm.

3. Which of the following relations between the height and width of a door are correct?
a) Height = (width + 1.2) metres
b) Width = (height + 1.2) metres
c) Height = (width + 1.4) metres
d) Width = (height + 1.4) metres
View Answer

Answer: a
Explanation: The height and the width of a door are related in a way such that the height of the door is 1.2 metres more than the width of the door. For example, if the width of a door is 0.8 metres, then its height will be (0.8 + 1.2) m i.e. 2 metres.

4. According to the relations used in India between the height and the width of a door, the width of a door should be ______ times height.
a) 0.1-0.2
b) 0.3-0.5
c) 0.4-0.6
d) 0.8-1.0
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the relations used in India between the height and the width of a door, it must be kept in mind that the width of a door should be 0.4-0.6 times its height. For an opening, the height is calculated from below the floor finish to the ceiling of the lintel.

5. What should be the size of an external door of a residential building?
a) (1.0 m x 3 m) to (2.1 m x 3 m)
b) (1.0 m x 2 m) to (1.1 m x 2 m)
c) (2.0 m x 2.1 m) to (2.1 m x 3 m)
d) (1.0 m x 2.9 m) to (2.1 m x 3 m)
View Answer

Answer: b
Explanation: The generally adopted size of an external door of a residential building is (1.0 m x 2 m) to (1.1 m x 2 m). The adopted size of doors for bathrooms and closets is usually (0.7 m x 2 m) to (0.8 m x 2 m).
advertisement

6. Which of the following cannot be the thickness of a door shutter?
a) 20 mm
b) 25 mm
c) 125 m
d) 30 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: A door shutter is an openable part of a door. It consists of styles, panels and rails. Style is the vertical member of a shutter while rails are the horizontal members of the shutter. Depending upon the size, the thickness of a door shutter can be 20, 25 or 30 mm.

7. What should be the size of the internal door of a residential building?
a) (0.9 m x 2 m) to (1 m x 2 m)
b) (1.0 m x 2.9 m) to (2.1 m x 3 m)
c) (1.0 m x 3 m) to (2.1 m x 3 m)
d) (0.9 m x 1 m) to (1 m x 3 m)
View Answer

Answer: a
Explanation: The size of an internal door of a residential building is generally (0.9 m x 2 m) to (1 m x 2 m). The size of doors for garages for cars is generally 2.25 m (height) x 2.25 m (width) to 2.25 (height) x 2.40 (width).

8. In the designation 8 DS 20, the letter D stands for __________
a) Window opening
b) Single shutter
c) Double shutter
d) Door opening
View Answer

Answer: d
Explanation: The designation 8 DS 20 denotes a door opening with single shutter where the letter D stands for door opening and the letter S stands for single shutter. It tells that the width of the door opening is 8 modules i.e. 800 mm and height is 20 modules i.e. 2000 mm.

9. In the designation 10 DT 21, letter T stands for _________
a) Double shutter
b) Single shutter
c) Door opening
d) Height of opening
View Answer

Answer: a
Explanation: In the designation 10 DT 21, the letter D stands for door and the letter T stands for double shutters. It tells that the width of the door opening is 10 modules i.e. 1000 mm and the height is 21 modules. Each module is of 100 mm.
advertisement

10. The size of the door frame (in mm) recommended for the designation 8 DS 20 is __________
a) 890 x 2090
b) 790 x 1990
c) 790 x 2990
d) 890 x 1990
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the door opening for the designation 8 DS 20 (in mm) is 800 x 2000. The size of the door frame (in mm) recommended for this designation is 790 x 1990. The size of the door shutter (in mm) recommended for the same is 700 x 1905.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn