Construction & Building Materials Questions and Answers – Pile Driving Formulas

«
»

This set of Construction and Building Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pile Driving Formulas”.

1. __________ have been developed for determining the load bearing capacity of piles.
a) Wave action theory
b) Empirical formulas
c) Static formulas
d) Dynamic formulas
View Answer

Answer: b
Explanation: Empirical formulas are based on tests that are carried out under limited conditions and hence such formulas are not generally adopted.
advertisement

2. The ___________ is based upon the longitudinal wave transmission and end impact.
a) Static formulas
b) Dynamic formulas
c) Empirical formulas
d) Wave action theory
View Answer

Answer: d
Explanation: The wave action theory is too complex to be used for ordinary cases and it can be applied only after the preparation of charts with the help of electronic computers.

3. The __________ equate the soil resistance to the bearing power of the pile.
a) Dynamic formulas
b) Wave action theory
c) Static formulas
d) Empirical formulas
View Answer

Answer: c
Explanation: To determine Static formulas, the samples of soils through which piles are to be driven are tested in the laboratory and properties of different soils are studied in detail. These results from the laboratory tests are then used to determine the bearing capacity of a pile of a given length, shape and size.

4. The ___________ obtain the bearing power of the piles by equating the soil resistance to the energy of the blow.
a) Static formulas
b) Dynamic formulas
c) Wave action theory
d) Empirical formulas
View Answer

Answer: b
Explanation: Extreme care should be taken while adopting dynamic formulas. There is no dynamic formula which can be applied for all the varying conditions of the work. Most of the dynamic formulas are based on some rational approach.

5. Identify the given pile driving formula.

R = (W1×H)/S × W1/(W1+W2) 
advertisement

a) Dutch formula
b) Eytelwein formula
c) Hiley formula
d) Engineering News formula
View Answer

Answer: a
Explanation: Above given formula is Dutch formula.
Where, R = ultimate load carrying capacity of pile in kg.
W1 = weight of falling mass in kg.
W2 = weight of pile including shoe, cap, etc. in kg.
H = height of free fall of ram in case of drop hammers, in cm.
S = final settlement of pile in centimetre.

6. Identify the given pile driving formula.

R1 = 2×W1(0.033)H/(0.39×S+1.00)

a) Dutch formula
b) Engineering News formula
c) Eytelwein formula
d) Hiley formula
View Answer

Answer: b
Explanation: Above given formula is Engineering News formula.
Where, R1 = safe load on a pile in kg.
E = Total energy of a ram at bottom of its download Stroke in kg-m.
Engineering News formula assumes a factor of safety of 6.

7. Identify the given pile driving formula.

R1 = (2×W1(0.033)H) ÷ 0.39 × S(1+W1/W2)
advertisement

a) Eytelwein formula
b) Dutch formula
c) Engineering News formula
d) Hiley formula
View Answer

Answer: a
Explanation: Above given Eytelwein formula is for drop hammers.
Where, R1 = safe load on a pile in kg.
S = final settlement of pile in centimetre.
Eytelwein formula assumes of a factor of safety of 6.

8. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q8
a) Dutch formula
b) Hiley formula
c) Engineering News formula
d) Ritter formula
View Answer

Answer: b
Explanation: Above given formula is Hiley formula. This formula is widely used in determining the safe load on pile.
Where, e = efficiency of hammer.
K = coefficient of restitution.

9. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q9
a) Major Sander formula
b) Merriman formula
c) Ritter formula
d) Kreutzer formula
View Answer

Answer: d
Explanation: Kreutzer formula can be used only for Drop hammer and it is given as above. Where, H1 and H2 = different heights of fall of hammer in centimetre.
S1 and S2 = corresponding Penetration in cm.

10. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q10
a) Ritter formula
b) Major Sander formula
c) Kreutzer formula
d) Vulcan Iron Works formula
View Answer

Answer: b
Explanation: Major Sander formula is the simplest form of pile driving formula using a factor of safety of 8. Where, R1 = safe load on a pile in kg.
S = final settlement of pile in cm.
advertisement

11. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q11
a) Merriman formula
b) Ritter formula
c) Vulcan Iron Works formula
d) Kreutzer formula
View Answer

Answer: b
Explanation: Above given formula is Ritter formula. It is an important pile driving dynamic formula. Where, R = ultimate load carrying capacity of pile in kg.
H = height of free fall of ram in case of drop hammer in cm.
S = final settlement of pile in cm.

12. Identify the given pile driving formula.
construction-building-materials-questions-answers-pile-driving-formulas-q12
a) Merriman formula
b) Ritter formula
c) Kreutzer formula
d) Dutch formula
View Answer

Answer: a
Explanation: Merriman formula is same as the Major Sander formula except that a factor of safety of 6 is used. It is one of the most important pile-driving dynamic formulas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction and Building Materials.

To practice all areas of Construction and Building Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn