Building Construction Questions and Answers – Tools Used in Carpentry Work

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tools Used in Carpentry Work”.

1. Which of the following is not a marking tool?
a) Chisel
b) Bevel
c) Square
d) Scribing knife
View Answer

Answer: a
Explanation: Marking tool is a tool that is used for marking lines on wood. Bevel, square and scribing knife are examples of marking tools. Chisel is a cutting tool and is used to cut shaping joints.
advertisement

2. Bevel is used for __________
a) Setting right angles
b) Setting angles other than a right angle
c) Cutting wood
d) Cutting timber
View Answer

Answer: b
Explanation: Bevel is a marking tool. It is used for setting angles other than a right angle. In case of setting right angles, a square is used.

3. Mortise gauge is used to mark lines perpendicular to the edges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mortise gauge is used to mark lines parallel to the edges. In place of a mortise gauge, a marking gauge can also be used to mark parallel lines to the edges.

4. Which of the following is not a cutting tool?
a) Compass saw
b) Firmer chisel
c) Plier
d) Coping saw
View Answer

Answer: c
Explanation: Compass saw, coping saw and firmer chisel are examples of cutting tools. Plier is used to take out the damaged nails.

5. Which of the following is not a boring tool?
a) Ratchet brace
b) Screwdriver
c) Auger bit
d) Pointed awl
View Answer

Answer: b
Explanation: A boring tool is used to drive holes in timber members. Ratchet brace, auger bit and pointed awl are examples of boring tools. A screwdriver is used to drive nails and screws.
advertisement

6. Which of the following cutting tools is used for cutting wood?
a) Coping saw
b) Cross-cut saw
c) Compass saw
d) Tenon saw
View Answer

Answer: c
Explanation: Compass saw is used for cutting wood. A coping saw and cross-cut saw are used to cut timber members. A tenon saw is used to cut shaping joints.

7. Dovetail saw is used to cut __________
a) Timber
b) Wood
c) Hardwood
d) Plywood
View Answer

Answer: a
Explanation: Dovetail is a cutting tool which is used to cut timber members. Other tools which can be used for cutting timber are coping saw and cross-cut saw.

8. Which of the following boring tool is used for deep boring?
a) Centre bit
b) Auger
c) Gimlet
d) Brad awl
View Answer

Answer: b
Explanation: Auger is a tool that is used for deep boring. Centre bit is used for boring holes of various sizes and shapes. Gimlet is used for boring small holes. With brad awl, small and fine holes can be made.

9. Which of the following is not a planning tool?
a) Rose plane
b) Bead plane
c) Jack plane
d) Rebate plane
View Answer

Answer: a
Explanation: Planning tools are used to plan surfaces. Examples of planning tools are bead plane, jack plane and rebate plane. They are also used to cut small moldings along the edges.
advertisement

10. __________ is used for sharpening various tools.
a) Claw hammer
b) Oil stone
c) Pincer
d) Ratchet brace
View Answer

Answer: b
Explanation: Oil stone is used to sharpen various tools and blades. Claw hammer is used to drive nails and screws. Pincer is used to take out damaged nails. Ratchet brace is a boring tool.

11. Cut nails are _________ in section.
a) Rectangular
b) Square
c) Trapezoidal
d) Circular
View Answer

Answer: c
Explanation: Cut nails are trapezoidal in section. Usually, they have small lengths. They are used to secure timber joints in position.

12. Wire nails are available in _______ shape.
a) Circular
b) Triangular
c) Trapezoidal
d) Rectangular
View Answer

Answer: a
Explanation: Wire nails are circular in shape. They can also be found in an oval shape. They are usually made up of steel or wrought iron.

13. The length of a spike is _________
a) 5-10 cm
b) 10-15 cm
c) 15-20 cm
d) 20-25 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: A spike is a large nail which is mainly used for securing heavy members. The length of a spike is usually 10-15 cm.
advertisement

14. The figure below represents ______
construction-materials-questions-answers-tools-used-carpentry-work-q14
a) Screwdriver bit
b) Brad awl
c) Centre bit
d) Auger bit
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure represents a screwdriver bit. It is a boring tool which is used for boring holes of various sizes and shapes.

15. The figure below represents _______
construction-materials-questions-answers-tools-used-carpentry-work-q15
a) Cut nail
b) Dog spike
c) Bevel
d) Compass saw
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure represents a dog spike. It is U-shaped and has pointed ends. It is usually made up of wrought iron.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn