Building Construction Questions and Answers – Composite Masonry – Reinforced Brick Masonry

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Composite Masonry – Reinforced Brick Masonry”.

1. Reinforced brickwork is used in which of the following circumstances?
a) When the brick wall is to carry light loads
b) When the brickwork has to bear some shear stress
c) When it is needed to decrease the longitudinal bond
d) When the brickwork does not have to bear any shear stress
View Answer

Answer: b
Explanation: Reinforced brickwork is used in the circumstances when the brickwork has to bear some shear stress, when it is needed to increase the longitudinal bond and when the brick wall is to carry and support heavy loads.
advertisement

2. Reinforced brickwork uses _____
a) First class bricks with high compressive strength
b) First class bricks with moderate compressive strength
c) Second class bricks with high compressive strength
d) Second class bricks with moderate compressive strength
View Answer

Answer: a
Explanation: Reinforced brickwork is the one in which the resultant composite masonry is capable of bearing any kind of tensile or shear stresses in addition to the compressive stresses. Therefore, it uses first class bricks with high compressive strength in order to impart great strength to the resulting masonry.

3. Which of the following is a type of sheet metal which has been cut and stretched to form a diamond network?
a) Bricktor
b) Pier
c) Exmet
d) Hoop iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel meshed strips that are used in horizontal reinforcement are generally cut and stretched by a machine to form a diamond network. These strips are known as expanded metal or exmet.

4. In reinforced brick masonry, the reinforcement is laid only horizontally.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In reinforced brick masonry, the reinforcement can be laid both horizontally or vertically. In horizontal reinforcement, bars are placed in such a way that they go all the way through the wall while in vertical reinforcement, vertical steel bars are placed at all the corners of the walls.

5. The figure below represents _____
construction-building-materials-questions-answers-reinforced-brick-masonry-q5
a) Exmet
b) Bricktor
c) Pile
d) Pier
View Answer

Answer: b
Explanation: Bricktor is a form of meshed reinforcement which is made up of straight tension wires of length 1.4 mm interlaced with binding wires. The length of binding wires is nearly 1.1 mm.
advertisement

6. In horizontal reinforcement, how many strips of hoop iron are used for one header brick?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: In horizontal reinforcement, wrought iron flat bars called hoop iron is extensively used. The number of strips of hoop iron used for one header brick is generally two.

7. In horizontal reinforcement, how many strips of hoop iron are used for one stretcher brick?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: a
Explanation: In horizontal reinforcement, the number of strips of hoop iron used for one stretcher brick is generally one. The hoop iron is placed in a uniform way throughout the wall.

8. What is the length of the coil in which exmet is supplied?
a) 80 m
b) 83 m
c) 85 m
d) 87 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Exmet is a network of steel meshed strips. Generally, the length of the coil in which exmet is supplied is 83 m.

9. Which of the following is used to embed the reinforcement?
a) Lime mortar
b) Cement concrete
c) Dense cement mortar
d) Slaked lime
View Answer

Answer: c
Explanation: The reinforcement is embedded by using dense cement mortar. Mortar strengthens the reinforcement and prevents the formation of cracks.

10. Corrosion of the reinforcement results in _______
a) Expansion of joints
b) Contraction of joints
c) Shrinkage
d) Tightening of joints
View Answer

Answer: a
Explanation: In reinforced brickwork, it is important to keep in mind that it should be embedded with dense cement mortar in order to prevent corrosion. Corrosion of the reinforcement results in cracking as well as the expansion of joints.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn