Building Construction Questions and Answers – Plumbing for Buildings – Sanitary Fittings

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plumbing for Buildings – Sanitary Fittings”.

1. The length of the bathtubs generally varies from ___________
a) 1.7-1.85 m
b) 2.5-3.2 m
c) 3.6-4.7 m
d) 4.8-5.2 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The length of the bathtubs generally varies from 1.7-1.85 m. The width varies between 0.7-0.75 m and the overall height may vary between 0.58-0.6 m.
advertisement

2. Which of the following is not a type of water closets?
a) Indian-type water closet
b) Spanish-type water closet
c) European-type water closet
d) Anglo-Indian type water closet
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three types of water closets. These are Indian-type water closet, European type water closet and Anglo-Indian type water closet. They are used to receive and discharge human excreta directly from the person using it.

3. Indian type water closet is used in squatting position while European type water closet cannot be conveniently used in squatting position.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Indian type water closet is used in squatting position while European type water closet cannot be conveniently used in squatting position. This is because Indian type water closet is fixed at the floor level while European type water closet is fixed at about 40 cm higher than the floor level.

4. The pedestal type European water closet is also known as ________
a) Commode
b) Corundum
c) Luminite
d) Limonite
View Answer

Answer: a
Explanation: The European type water closet is a wash down W.C. which is provided with a seat and a cover and is generally made of porcelain. The pedestal type European water closet is also known as a commode.

5. The flushing cistern in the Indian type water closet is normally kept ________ above the closet.
a) 2 metres
b) 4 metres
c) 8 metres
d) 10 metres
View Answer

Answer: a
Explanation: The flushing cistern in the Indian type water closet is normally kept 2 metres above the closet. This type of water closet is simple in construction and working and is usually made of porcelain. In this, a great quantity of water is required for flushing.
advertisement

6. Bowl type urinals are used in public buildings while stall type urinals are used in residential buildings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, there are two types of urinals. These are bowl type and stall type. Bowl type urinals are used in residential buildings while stall type urinals are used in public buildings.

7. Which of the following is not a classification of traps based on their shape?
a) P-trap
b) Q-trap
c) S-trap
d) W-trap
View Answer

Answer: d
Explanation: Traps are classified into three types based on their shape. These are P-traps, Q-traps and S-traps. Q-traps are also known as half-S-traps. P-trap resembles the shape of letter P, Q-trap resembles the shape of letter Q and S-trap resembles the shape of letter S.

8. The size of the vent pipe commonly used in house drainage is _______
a) 30 mm
b) 100 mm
c) 50 mm
d) 75 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The size of the vent pipe commonly used in house drainage is 50 mm. It is provided for the ventilation of the system. It is open at the top and the bottom to facilitate the exit of foul gases.

9. Bell-type flushing cistern is an example of _________
a) Valveless siphonic cistern
b) Valve fitted siphonic cistern
c) Tubeless septic cistern
d) Tube fitted septic cistern
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of flushing cisterns. These are valveless siphonic cisterns and valve fitted siphonic cisterns. Bell-type flushing cistern is an example of a valveless siphonic cistern and is commonly used with the Indian type water closets.

10. The size of the rainwater pipe commonly used in house drainage is _______
a) 40 mm
b) 75 mm
c) 90 mm
d) 115 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the rainwater pipe commonly used in house drainage is 75 mm. This type of pipe carries only rainwater.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn