Building Construction Questions and Answers – Steel – 2

«
»

This set of Building Construction Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Steel – 2”.

1. Red shortness is a defect occurring in steel due to the presence of an excess amount of ___________
a) Sulphur
b) Phosphorus
c) Sodium
d) Calcium
View Answer

Answer: a
Explanation: Red shortness is a defect occurring in steel due to the presence of an excess amount of sulphur. Steel with this defect cracks when being worked in a hot state.
advertisement

2. Which of the following forms of steel is popularly known as rolled steel joist or beam?
a) I-section
b) Expanded metal
c) Corrugated sheet
d) Channel section
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel is available in the market in various forms such as I-sections, expanded metal, angle sections, channel sections, corrugated sheets, etc. I-sections are popularly known as rolled steel joists or beams.

3. The structure of blister steel is homogeneous and is used for making edge tools.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The structure of blister steel is not homogeneous. It is full of cavities and cannot be used for making edge tools.

4. Cold shortness is a defect occurring in steel due to the presence of an excess amount of ___________
a) Potassium
b) Phosphorus
c) Sodium
d) Magnesium
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold shortness is a defect occurring in steel due to the presence of an excess amount of phosphorus. Steel with this defect cracks when being worked in a cold state.

5. Which of the following statements about ribbed-torsteel bars is false?
a) They possess excellent bonding properties
b) They can be easily identified
c) They serve as efficient concrete reinforcement
d) Ordinary plain round bars posses better structural properties than these bars
View Answer

Answer: d
Explanation: Ribbed-torsteel bars are produced from ribbed-torsteel that is deformed high strength steel. They possess excellent bonding properties and can be easily identified. They possess better structural properties than ordinary plain round bars and they serve as efficient concrete reinforcement.
advertisement

6. Which of the following is not a property of mild steel?
a) Mild steel is ductile and malleable
b) It can be used for all types of structural work
c) It cannot be magnetised permanently
d) Mild steel can be easily forged and welded
View Answer

Answer: c
Explanation: Mild steel has the following properties. Mild steel can be easily forged and welded and is ductile and malleable. It can be used for all types of structural work and it can be magnetised permanently.

7. Which of the following is not a property of hard steel?
a) Hard steel can be readily forged and welded
b) It rusts easily
c) Hard steel can be magnetised permanently
d) The specific gravity of hard steel is 7.90
View Answer

Answer: a
Explanation: Hard steel has the following properties. Hard steel cannot be readily forged and welded. It rusts easily and can be magnetised permanently. The specific gravity of hard steel is 7.90.

8. ___________ is the process of saturating the surface layer of steel with nitrogen by heating.
a) Nitriding
b) Normalising
c) Nitrating
d) Tempering
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitriding is the process of saturating the surface layer of steel with nitrogen by heating. This process makes the steel hard and increases its resistance to corrosion.

9. Which process is used to make the steel soft?
a) Hardening
b) Nitriding
c) Annealing
d) Cementing
View Answer

Answer: c
Explanation: The process which is used to make the steel soft is called annealing. However, hardening is a process that is the reverse of the annealing process. With the process of hardening, the steel is made hard.
advertisement

10. Which of the following operations involved in mechanical treatment of steel is used to make wires and rods?
a) Forging
b) Drawing
c) Pressing
d) Rolling
View Answer

Answer: b
Explanation: The various operations involved in mechanical treatment of steel are forging, drawing, pressing and rolling. Drawing is used to make wires and rods while forging is used to make bolts and cramps.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn