Building Construction Questions and Answers – Types of Walls

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Walls”.

1. A wall may be defined as that component of a building, whose width is ____ times its thickness.
a) Two
b) Four
c) Eight
d) Sixteen
View Answer

Answer: b
Explanation: A wall is a vital component of the building whose function is to divide the space of the building. Generally, the width of a wall exceeds four times its thickness. There are basically two types of walls – load bearing and non-load bearing walls.
advertisement

2. A column is _______ member.
a) Vertical load-bearing
b) Vertical non-load bearing
c) An Isolated load-bearing
d) An Isolated non-load bearing
View Answer

Answer: c
Explanation: A column is defined as an isolated load-bearing member. The main difference between a wall and a column is that the width of a wall exceeds four times its thickness while the width of a column does not.

3. Load-bearing walls are defined as those walls which carry their own weight only whereas non-load bearing walls are defined as those walls which can carry superimposed loads in addition to their own weight.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are basically two types of walls – load-bearing walls and non-load bearing walls. Load-bearing walls are those which can support and carry superimposed loads in addition to their own weight whereas non-load bearing walls are those which can carry and support their own weight only.

4. Which of the following types of walls is constructed to divide the space within the building?
a) Partition wall
b) Cavity wall
c) Party wall
d) Curtain wall
View Answer

Answer: a
Explanation: A partition wall is defined as either load-bearing or non-load bearing internal wall whose function is to divide the space within the building so as to make the building more productive and useful. A cavity wall consists of two leaves. A party wall is used to separate adjacent buildings occupied by different people. A curtain wall does not carry any vertical loads.

5. A panel wall is an _____
a) Internal non-loading bearing wall
b) External load-bearing wall
c) Internal load-bearing wall
d) External non-load bearing wall
View Answer

Answer: d
Explanation: Walls are mainly divided into two types – load-bearing and non-load bearing walls. Each type is further divided into internal and external walls. A panel wall is defined as an external non-load bearing wall.

6. Cross-wall construction is composed of internal walls which run at _____ angles to the length of the building.
a) Straight
b) Acute
c) Right
d) Obtuse
View Answer

Answer: c
Explanation: Cross-wall construction is that form of construction which is composed of internal walls which run at right angles to the length of the building. The function of this composition of internal walls is to support and carry all the loads which the building is subjected to.
advertisement

7. A _____ is a wall which separates adjacent buildings belonging to different persons.
a) Party
b) Separating
c) Cavity
d) Partition
View Answer

Answer: a
Explanation: A party wall is defined as a wall that is constructed in order to separate adjacent buildings that belong to different owners. A party wall can be either load-bearing or non-load bearing.

8. A separating wall is defined as a wall that separates ____ residencies within the ____ building.
a) Same, same
b) Same, different
c) Different, different
d) Different, same
View Answer

Answer: d
Explanation: A separating wall is defined as that type of wall which is constructed in order to separate different residencies within the same building. They are fire-resistant and also provide sound insulation.

9. In the figure below, B represents _____
building-materials-questions-answers-types-of-walls-q9
a) Beam
b) Panel wall
c) Column
d) Party wall
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given figure, B represents a column. A column is defined as an isolated load-bearing member. A represents a beam and C represents a panel wall.

10. Which of the following is not a type of load-bearing wall?
a) Solid masonry wall
b) Panel wall
c) Cavity wall
d) Faced wall
View Answer

Answer: b
Explanation: Load-bearing walls are further classified into the following types – solid masonry wall, cavity wall, veneered wall, and faced wall. A panel wall is a non-load bearing wall which is used in framed structures.

11. A curtain wall carries _______
a) Only vertical loads
b) Only lateral loads
c) Both vertical and lateral loads
d) Their own weight only
View Answer

Answer: b
Explanation: A curtain wall is defined as that type of wall which carries no vertical loads but is subjected to lateral loads. Hence, a curtain wall is also known as a self-supporting wall.

12. A cavity wall is a wall that consists of ____ leaves.
a) Only one leaf
b) Two
c) Four
d) Zero
View Answer

Answer: b
Explanation: A cavity wall is that type of load-bearing wall which consists of two leaves. These leaves are made up of structural units and are separated by a cavity which is why these are called cavity walls.
advertisement

13. A faced wall is that type of load-bearing wall in which facing and backing are made of the same material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A faced wall is a load-bearing wall. In a faced wall, the facing and the backing are made of two different materials.

14. In which of the following types of load-bearing walls, the facing is attached to the backing but not bonded?
a) Faced wall
b) Cavity wall
c) Veneered wall
d) Panel wall
View Answer

Answer: c
Explanation: In a veneered wall, the facing is attached to the backing but not bonded. In a faced wall, the facing and the backing are bonded together. A cavity wall is the one which consists of two leaves. A panel is a non-load bearing wall.

15. In a cavity wall, the space between the leaves should be filled with a material which is not __________
a) Waterproof
b) Load-bearing
c) Non-load bearing
d) Insulating
View Answer

Answer: b
Explanation: In a cavity wall, the space between the leaves or the cavity should be filled with a material which is highly insulating, waterproof and non-load bearing. This is done in order to increase the effectivity of the wall.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn