Building Construction Questions and Answers – Terminology Used in Plastering Work – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology Used in Plastering Work – 1”.

1. The surface on which the first coat of plaster is applied is called as ___________
a) Dado
b) Dot
c) Background
d) Face
View Answer

Answer: c
Explanation: Plastering is done in order to prevent the moisture from entering the external surfaces of buildings. It is also done to give a smooth and pleasing surface. The surface on which the first coat of plaster is applied is called background.
advertisement

2. Development of swellings on the finished plastered surface is known as __________
a) Dots
b) Blistering
c) Dubbing
d) Grinning
View Answer

Answer: b
Explanation: Development of swellings on the finished plastered surface is known as blistering. This is due to the presence of residual unslaked lime nodules. It is caused by the formation of bubbles under the film of paint.

3. Development of fissures in the plaster due to the movement of the background is known as _________
a) Cracking
b) Peeling
c) Hacking
d) Grinning
View Answer

Answer: a
Explanation: Development of fissures in the plaster due to the movement of the background results in a phenomenon called cracking. Any kind of vibrations or movements in the surrounding structures can also cause cracking.

4. Development of hair cracks is known as __________
a) Cracking
b) Dubbing
c) Crazing
d) Gauging
View Answer

Answer: c
Explanation: Development of hair cracks in the plastered surface is known as crazing. The cracks are made usually in irregular patterns over the finished plastered surface.

5. Dado is the upper part of the plastered wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The lower part of the plastered wall is dado. It is applied for a height of 3-7 feet especially in toilets, kitchens etc. to prevent water absorption and to make the walls smooth.
advertisement

6. Small projections of plaster which are laid on background for fixing of screeds are known as ________
a) Patches
b) Balls
c) Dots
d) Points
View Answer

Answer: c
Explanation: Small projections of plaster that are laid on background for fixing of screeds are known as dots. The size of the dots is generally 15 cm x 15 cm.

7. ____________ is the process of filling the hollow spaces left in the solid background.
a) Dubbing
b) Gauging
c) Grinning
d) Painting
View Answer

Answer: a
Explanation: Dubbing is the process of filling the hollow spaces left in the solid background. Dubbing is done before applying the main body of the plaster.

8. The final coat of plaster is known as ___________
a) Background
b) Finishing coat
c) Undercoat
d) Plastered coat
View Answer

Answer: b
Explanation: The final coat of the plaster applied to the walls and ceilings is called the finishing coat. This coat is also called skimming coat or setting coat. Painting cannot be done until the finishing coat is applied.

9. Scaling away patches of plaster of the previous coat is called as _________
a) Flaking
b) Distempering
c) Painting
d) Grinning
View Answer

Answer: a
Explanation: Scaling away patches of plaster of the previous coat is called flaking. It happens due to lack of adhesion with the coats of plaster applied under the finishing coat.
advertisement

10. Which tool used in the plastering work is represented in the given figure?
construction-materials-questions-answers-terminology-used-plastering-work-1-q10
a) Metal float
b) Floating rule
c) Wooden float
d) Steel float
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure represents a floating rule. It is a tool which is used in the plastering work. Various other tools used in the plastering work are a metal float, a wooden float, gauging tools etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn