Building Construction Questions and Answers – Composite Masonry – Hollow Clay Blocks Masonry

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Composite Masonry – Hollow Clay Blocks Masonry”.

1. In hollow clay blocks masonry, the load bearing main walls should be constructed in __________ (cement, lime, sand) mix.
a) 1:2:6
b) 1:1:6
c) 1:2:9
d) 1:1:9
View Answer

Answer: b
Explanation: In hollow clay blocks masonry, the load bearing main walls should be constructed in 1:1:6 (cement, lime, sand). And non-load bearing main walls should be constructed in 1:2:9 mix.
advertisement

2. Thermal insulation of hollow clay blocks is good because of ____________
a) Air within the cells of blocks
b) Air outside the cells of blocks
c) Resistance to water
d) Resistance to air
View Answer

Answer: a
Explanation: Hollow clay blocks are fireproof and thermally insulated. The reason behind their good thermal insulation is the presence of a huge amount of air within the cells of these blocks.

3. Which of the following is not a type of structural clay unit in hollow clay blocks masonry?
a) Partition block
b) Fixing block
c) Load bearing block
d) Cavity block
View Answer

Answer: d
Explanation: Hollow clay blocks are available in various shapes and sizes. Various types are partition block, fixing block, load-bearing block, rug faced block, conduit block, etc.

4. In grooved tiles, the area covered by the grooves should not exceed _________ of the area of cored faces.
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: Tiles used in hollow clay blocks masonry may have grooves on their faces. While manufacturing grooved tiles, it is to be kept in mind that the area covered by the grooves should not exceed 50% of the area of the cored faces.

5. In hollow clay blocks masonry _________ act as partitions between the cells.
a) Webs
b) Shells
c) Grooves
d) Blocks
View Answer

Answer: a
Explanation: In hollow clay blocks masonry, a shell surrounds the hollow interior. The role of a web is to serve as partitions between the cells.
advertisement

6. What should be the least overall average thickness of the shells used in hollow clay blocks masonry?
a) 1 cm
b) 2 cm
c) 3 cm
d) 4 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The shell of a clay block surrounds the hollow interior while a web acts as a partition between the cells. The least overall average thickness of a shell should be 2 cm.

7. Grooved tiles are used only in those cases where plastering is to be done.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Grooved tiles are used only in those cases where plastering is to be done. In all other cases, smooth tiles should be used.

8. The given figure represents a __________
construction-building-materials-questions-answers-hollow-clay-blocks-masonry-q8
a) Partition block
b) Conduit block
c) Load bearing block
d) Fixing block
View Answer

Answer: a
Explanation: Various types of structural clay units of hollow blocks are partition block, fixing block, load-bearing block, rug faced block, conduit block, etc. The given figure represents a partition block.

9. In hollow clay blocks masonry, the overall average thickness of the web of clay blocks used should not be less than __________ cm.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: a
Explanation: The least overall average thickness of a web should not be less than 1 cm. And, the least overall average thickness of a shell should be 2 cm.
advertisement

10. In hollow clay blocks masonry, all the blocks should be dipped in _________ before using them.
a) Alcohol
b) Acetone
c) Water
d) Ethene
View Answer

Answer: c
Explanation: Hollow clay blocks are widely used in hollow clay blocks masonry. They are usually made up of clay. All the types of blocks should be dipped in water before using them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn