Building Construction Questions and Answers – Bricks – 2

«
»

This set of Building Construction Objective Questions & Answers focuses on “Bricks – 2”.

1. Which of the following is a type of bricks prepared by hand moulding?
a) Ground-moulded bricks
b) Plastic clay bricks
c) Dry clay bricks
d) Wet clay bricks
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of bricks prepared by hand moulding. These are ground-moulded bricks and table-moulded bricks. Moulding can also be done by machines. These machines are mainly divided into two categories – dry clay machines and plastic clay machines.
advertisement

2. Which of the following statements about a frog is not true?
a) A frog is used to indicate the trade name of the manufacturer
b) It is placed on raw bricks during moulding
c) It is a mark of depth about 10-20 cm
d) It serves as a key for holding mortar
View Answer

Answer: c
Explanation: A frog is used to indicate the trade name of the manufacturer. It is a mark of depth about 10-20 mm. It is placed on raw bricks during moulding and serves as a key for holding mortar.

3. Which of the following is not a variety of continuous kilns?
a) Bull’s trench kiln
b) Hoffman’s kiln
c) Down-draught kiln
d) Tunnel kiln
View Answer

Answer: c
Explanation: Continous kilns are continuous in operation which means that in these kilns, loading, firing, cooling and unloading, all are carried out simultaneously. The various types of continuous kilns are bull’s trench kiln, Hoffman’s kiln and tunnel kiln.

4. Which of the following types of kilns is also known as flame kiln?
a) Intermittent down-draught kiln
b) Intermittent up-draught kiln
c) Hoffman’s kiln
d) Bull’s trench kiln
View Answer

Answer: c
Explanation: Hoffman’s kiln is also known as a flame kiln. It is constructed overground. Bricks of good quality are produced in this kiln since they are burnt equally and evenly.

5. The shape of Hoffman’s kiln is ______ in plan.
a) Circular
b) Rectangular
c) Hexagonal
d) Trapezoidal
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of Hoffman’s kiln is circular in plan. It is divided into a number of chambers and each chamber is provided with the main door for loading and unloading of the bricks.
advertisement

6. Which of the following is not a quality of a good brick?
a) It should be well burnt in kilns
b) It should give a clear ringing sound when struck with another brick
c) It should be uniform in shape and should be sufficiently hard
d) It should have a high thermal conductivity
View Answer

Answer: d
Explanation: A good brick should be well burnt in kilns and should have a low thermal conductivity. It should give a clear ringing sound when struck with another brick. It should be uniform in shape and should be sufficiently hard.

7. Second class bricks should not absorb water more than _____ by weight when soaked in cold water for one day.
a) 20%
b) 22%
c) 30%
d) 42%
View Answer

Answer: b
Explanation: Second class bricks should not absorb water more than 22% by weight when soaked in cold water for one day. Also, first-class bricks should not absorb water more than 20% by weight.

8. The minimum crushing strength of a brick is generally _________
a) 10 kg/cm2
b) 20 kg/cm2
c) 30 kg/cm2
d) 35 kg/cm2
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum crushing strength of a brick is generally 35 kg/cm2. It is found out by placing the brick in a compression testing machine and it is then pressed till it breaks.

9. The efflorescence on the surface of bricks is said to be slight if the white deposits cover about ____ of the surface.
a) 10%
b) 15%
c) 25%
d) 50%
View Answer

Answer: a
Explanation: Presence of soluble salts causes efflorescence on the surface of the bricks. The efflorescence on the surface of bricks is said to be slight if the white deposits cover about 10% of the surface. It becomes heavy if these deposits are found on more than 50% of the surface.

10. First-class bricks are _______ while second class bricks are __________
a) Table-moulded, ground-moulded
b) Ground-moulded, table-moulded
c) Table-moulded, table-moulded
d) Ground-moulded, ground-moulded
View Answer

Answer: a
Explanation: First class bricks are table-moulded while second class bricks are ground-moulded. The surface and edges of first-class bricks are sharp and straight while the surface of second class bricks is somewhat rough.
advertisement

11. _________ brick is moulded with a double bullnose on the end.
a) Cownose
b) Hollow
c) Cellular
d) Coping
View Answer

Answer: a
Explanation: A cownose brick is moulded with a double bullnose on the end. A bullnose brick is moulded with a rounded angle and is used for a rounded quoin.

12. Which of the following is not correct about pressed and wire cut bricks?
a) These bricks have sharp edges and corners
b) Their external surface is smooth
c) These bricks exhibit uniform texture
d) They are lighter than the ordinary hand-moulded bricks
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressed and wire cut bricks are much heavier than the ordinary hand-moulded bricks. These bricks have sharp edges and corners. They exhibit uniform texture and their external surface is smooth.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all objective questions on Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn