Building Construction Questions and Answers – Flat Terraced Roofing

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flat Terraced Roofing”.

1. A flat roof is the type of roof which has a slope less than _____
a) 10°
b) 30°
c) 45°
d) 60°
View Answer

Answer: a
Explanation: Flat roof is the type of roof which has slope less than 10°. Flat roofs are used as a terrace for playing, gardening etc. The method of construction and maintenance of flat roofs is relatively easy.
advertisement

2. Flat roofs can be made fireproof easier than pitched roofs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Flat roofs can be made fireproof easier than pitched roofs. Flat roofs have much better insulating properties and are more stable against high winds.

3. Which of the following is not a disadvantage of flat roofs?
a) They are not appropriate at places of heavy rainfall
b) A flat roof has a very high self-weight
c) Location and rectification of a leak in a flat roof is difficult
d) They require less area of roofing material
View Answer

Answer: d
Explanation: Some of the disadvantages of flat roofs are they are not appropriate at places of heavy rainfall, their self-weight is very high, and location and rectification of a leak in a flat roof is difficult. However, the requirement of a lesser area of roofing material in flat roofs is an advantage.

4. Which of the following is not a type of flat terraced roofing?
a) Mud-terrace roofing
b) Lime-concrete terracing
c) Bengal terrace roofing
d) Steel tile roofing
View Answer

Answer: d
Explanation: Flat terraced roofing is of various types. These are mud-terrace roofing, lime-concrete terracing, Bengal terrace roofing, brick-jelly roofing, lightweight flat roofing etc.

5. Mud-terrace roofing is made of white earth mud which contains a large percentage of ______
a) Magnesium
b) Aluminium
c) Sodium salt
d) Manganese
View Answer

Answer: c
Explanation: Mud-terrace roofing is made of white earth mud which contains a large percentage of sodium salt. This type of terracing is used in those areas where rainfall is less.

6. In Punjab, mud terracing is done on ___
a) Teak
b) Wood
c) Timber
d) Tiles
View Answer

Answer: d
Explanation: In Punjab, mud terracing is done on tiles. In this, well burnt tiles of size 30 cm x 30 cm x 5 cm or 30 cm x 15 cm x 5 cm are generally used. However, in Madhya Pradesh and Maharashtra, mud terracing is done on wood boards.
advertisement

7. Brick-jelly roofing is also known as _______
a) Madras terrace roofing
b) Punjab terrace roofing
c) Maharashtra terrace roofing
d) Assam terrace roofing
View Answer

Answer: a
Explanation: Brick-jelly roofing is also known as Madras terrace roofing. In this, specially prepared bricks of size 15 cm x 5 m x 12 mm are generally used and wooden joists are placed on rolled steel joists having a furring piece in between.

8. In mud-phuska terracing with tile paving, bitumen is spread over the R.C.C. slabs at the rate of _____ of bitumen per m2 of the roof surface.
a) 0.7 kg
b) 1.7 kg
c) 2.7 kg
d) 3.7 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: In mud-phuska terracing with tile paving, bitumen is spread over the R.C.C. slabs at the rate of 1.7 kg of bitumen per m2 of the roof surface. A layer of coarse sand is spread over this bitumen at the rate of 0.6 cubic metres of sand for 100 m3 of the roof surface.

9. ______ of bhusa per m3 of clay is used to prepare mud-phuska.
a) 4 kg
b) 8 kg
c) 12 kg
d) 15 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: 8 kg of bhusa per m3 of clay is used to prepare mud-phuska. Mud-phuska terracing with tile paving is the type of terracing that is equally suitable to hot as well as arid places.

10. Which of the following types of roofing is used for timber roofs of verandah?
a) Mud-phuska terracing
b) Bengal terrace farming
c) Punjab terrace farming
d) Maharashtra terrace farming
View Answer

Answer: b
Explanation: Bengal terrace farming is used for timber roofs of the verandah. In this type of roofing, wooden rafters are placed on some slope. Across these rafters, wooden battens are placed at 15 c/c.

11. In the figure of lime concrete and tiles roofing shown below, B represents _____
construction-materials-questions-answers-flat-terraced-roofing-q11
a) Coping
b) Lime concrete
c) R.C.C. slab
d) Ceiling plaster
View Answer

Answer: c
Explanation: In the figure of lime concrete and tiles roofing shown above, B represents the R.C.C. slab. In this figure, A represents lime concrete and C represents ceiling plaster. This type of roofing is usually adopted over reinforced cement concrete roofing.

12. The average thickness of the lime concrete laid in lime concrete and tiles roofing is ____
a) 5 cm
b) 10 cm
c) 15 cm
d) 20 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The average thickness of the lime concrete laid in lime concrete and tiles roofing is generally 10 cm. It usually consists of 2 parts of lime, 7 parts of brick ballast and 2 parts of surkhi.
advertisement

13. The speed of flat roof construction is faster than the pitched roof.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Flat roof construction has a much slower speed than the pitched roof construction. However, the initial cost of flat roofs is much more than the pitched roofs.

14. The joints between the stone slabs in Jodhpur type roofing should be ______ shaped.
a) H
b) K
c) V
d) T
View Answer

Answer: c
Explanation: The joints between the stone slabs in Jodhpur type roofing should be V-shaped. It is usually used over flagstone roofing. However, it can also be used over R.C.C. slab.

15. In Jodhpur type roofing, ralthal laid should be cured for ________ days.
a) Two
b) Three
c) Five
d) Seven
View Answer

Answer: d
Explanation: In Jodhpur type roofing, ralthal is laid in order to provide proper slope to the roof. It should be cured for seven days. Hydraulic lime should be used in this type of roofing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn