Building Construction Questions and Answers – Glass – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Glass – 1”.

1. Which of the following is not a classification of glass?
a) Soda-lime glass
b) Potash-lead glass
c) Potash-lime glass
d) Soda-bromine glass
View Answer

Answer: d
Explanation: Glass can be mainly classified into three categories – soda-lime glass, potash-lead glass and potash-lime glass. Glass is amorphous, transparent or translucent and is a mixture of a number of metallic silicates.
advertisement

2. Which of the following is not a property of glass?
a) Glass can take up a high polish
b) Glass can absorb and refract light
c) Glass has a definite crystalline structure
d) Glass is available in many beautiful colours
View Answer

Answer: c
Explanation: Glass can take up a high polish and can absorb and refract light. It does not have a definite crystalline structure. Glass is available in many beautiful colours.

3. Soda-lime glass is also known as _________
a) Hard-glass
b) Soft-glass
c) Potash-glass
d) Lead-glass
View Answer

Answer: b
Explanation: Soda-lime glass is also known as soft-glass or soda-glass. This type of glass is available in a clean and clear state and is used to manufacture glass tubes and other laboratory apparatus.

4. Soda-lime glass is a mixture of ___________
a) Copper silicate and potassium silicate
b) Sodium silicate and calcium silicate
c) Aluminium silicate and potassium silicate
d) Magnesium silicate and potassium silicate
View Answer

Answer: b
Explanation: Soda-lime glass is made of calcium silicate with sodium silicate. Soda-lime glass is cheap and is readily fusible at relatively low temperatures.

5. Which of the following types of glasses is also known as hard-glass?
a) Potash-lime glass
b) Soda-lime glass
c) Potash-lead glass
d) Common glass
View Answer

Answer: a
Explanation: Potash-lime glass is also known as hard-glass. It is also called Bohemian-glass. It is used to manufacture combustion tubes and other glass articles which have to withstand high temperatures.
advertisement

6. Potash-lead glass is also known as ____________
a) Flint glass
b) Bottle glass
c) Common glass
d) Soft glass
View Answer

Answer: a
Explanation: Potash-lead glass is also known as flint glass. This type of glass possesses bright lustre and is used to manufacture artificial gems, lenses, electric bulbs, etc.

7. Potash-lime glass is a mixture of _________
a) Aluminium silicate and potassium silicate
b) Sodium silicate and calcium silicate
c) Calcium silicate and potassium silicate
d) Magnesium silicate and aluminium silicate
View Answer

Answer: c
Explanation: Potash-lime glass is a mixture of calcium silicate and potassium silicate. This type of glass fuses at high temperatures and does not melt very easily.

8. Common glass is also known as __________
a) Cup glass
b) Flask glass
c) Bottle glass
d) Furnace glass
View Answer

Answer: c
Explanation: Common glass is also known as bottle glass. This type of glass is prepared using cheap raw materials and is generally used to manufacture medicine bottles.

9. Glass becomes hard on heating.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: On heating, glass becomes soft and soft as the temperature is increased. It finally gets transformed into a mobile liquid. The manufacturing process of glass has become easy using this property.
advertisement

10. Potash-lead glass is a mixture of ___________
a) Calcium silicate and potassium silicate
b) Lead silicate and calcium silicate
c) Sodium silicate and potassium silicate
d) Lead silicate and potassium silicate
View Answer

Answer: d
Explanation: Potash-lead glass is a mixture of lead silicate and potassium silicate. It fuses very readily and can be easily attacked by aqueous solutions. The specific gravity of this glass is about 3-3.3.

11. Which of the following is used to prepare soluble glass?
a) Caustic soda
b) Magnesia
c) Lead dioxide
d) Quartz sand
View Answer

Answer: d
Explanation: To prepare soluble glass, quartz sand is melted and then it is grinded and thoroughly mixed with soda ash, potassium carbonate or sodium sulphate. This type of glass is used to prepare acid-resistant cement.

12. Which of the following types of glass is popularly called glass bricks?
a) Wired glass
b) Safety glass
c) Structural glass
d) Shielding glass
View Answer

Answer: c
Explanation: There are many varieties of glass such as bullet-proof glass, foam glass, wired glass, safety glass, structural glass, soluble glass, shielding glass, etc. Structural glass is popularly called glass bricks. This type of glass is used for lantern lights.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

advertisement

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn