Building Construction Questions and Answers – Timber Partitions

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Timber Partitions”.

1. Which of the following is not true about wooden partitions?
a) They are light in weight
b) They are costlier
c) They are fire resistant
d) They are likely to get attacked by termites
View Answer

Answer: c
Explanation: Wooden partitions are light in weight. However, they are costlier. Wooden partitions are not resistant to fire. They can be easily decayed and are likely to get attacked by termites.
advertisement

2. Braced partitions are also called ______ partitions.
a) Trussed
b) Common
c) Stud
d) Nogging
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of wooden partitions. These are common or stud partitions and braced partitions. Braced partitions are also called trussed partitions.

3. Which of the following is a defect occuring in timber due to conversion?
a) Blue stain
b) Diagonal grain
c) Sap strain
d) White rot
View Answer

Answer: b
Explanation: Diagonal grain is an example of a defect occuring in timber due to conversion i.e. during the conversion of timber to commercial form. Blue stain, sap strain and white rot are examples of defects caused in timber due to attack by fungi.

4. Refractory timber catches fire readily while non-refractory timber does not catch fire readily.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Timber is classified into types types with respect to fire-resistance. These are refarctory and non-refractory. Refractory timber does not catch fire readily while non-refractory timber catches fire readily.

5. Which chemical is used in the coating of timber surface in Sir Abel’s process?
a) Dilute solution of sodium silicate
b) Concenterated solution of sodium silicate
c) Dilute solution of aluminium nitrate
d) Concenterated solution of aluminium nitrate
View Answer

Answer: a
Explanation: Dilute solution of sodium silicate is used in the coating of timber surface in Sir Abel’s process. This is a method which is adopted to make timber more fire-resistant.
advertisement

6. In stud partitions, a stud of short length is known as ______
a) Sill
b) Head
c) Puncheon
d) Nogging
View Answer

Answer: c
Explanation: In stud partitions, there are vertical members called studs and horizontal members called noggings. A stud of short length is known as puncheon. It is usually provided on an opening.

7. What are the dimensions of the head and sill in the framework of stud partitions?
a) 10 cm x 75 mm
b) 10 cm x 75 cm
c) 50 cm x 75 mm
d) 50 cm x 75 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: The upper horizontal member in the framework of stud partitions is called head and the lower horizontal member is called sill. The dimensions of the head and sill are 10 cm x 75 mm.

8. In trussed partitions, additional member provided between the head and sill is known as ______
a) Nogging
b) Exmet
c) Bricktor
d) Inter-tie
View Answer

Answer: d
Explanation: In trussed partitions, additional member provided between the head and sill is known as inter-tie. It is used to impart strength and rigidity. Exmet and bricktor are forms of reinforcements used in reinforced brick partitions. Nogging is a horizontal member of the timber framework.

9. Inclined members provided in the framework of trussed partitions are known as _____
a) Braces
b) Piers
c) Piles
d) Rods
View Answer

Answer: a
Explanation: Inclined members provided in the framework of trussed partitions are known as braces. Its framework is quite similar to the framework of stud partitions but braces and steel bolts are additionally used.

10. Which of the following is not a component of ascu?
a) Arsenic pentoxide
b) Arsenic sulphate
c) Copper sulphate
d) Potassium dichromate
View Answer

Answer: b
Explanation: Ascu is a preservative which is used for the preservation of timber in order to prevent timber from decaying. It contains arsenic pentoxide, copper sulphate and potassium dichromate. Ascu is available in powder form.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn