Building Construction Questions and Answers – Types of Roofs

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Roofs”.

1. Which of the following is not a category of roofs?
a) Pitched roofs
b) Flat roofs
c) Aligned roofs
d) Curved roofs
View Answer

Answer: c
Explanation: Roofs are classified into three categories. These are pitched roofs, flat roofs and curved roofs. Pitched roofs are also known as sloping roofs and flat roofs are also known as terraced roofs.
advertisement

2. Which roofs are preferred in areas having heavy rainfall?
a) Pitched roofs
b) Flat roofs
c) Terraced roofs
d) Curved roofs
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitched roofs are preferred in areas having heavy rainfall. They have a sloping top surface which allows the rain or snow to slide off. Buildings having limited width can usually be covered by pitched roofs satisfactorily.

3. Which roofs are used in hot regions?
a) Pitched roofs
b) Flat roofs
c) Sloping roofs
d) Curved roofs
View Answer

Answer: b
Explanation: Flat roofs are used in hot regions or in the areas having moderate rainfall and no snowfall. They are used for the buildings in plain areas.

4. Which roofs are more preferred for public buildings like libraries and theatres?
a) Pitched roofs
b) Flat roofs
c) Sloping roofs
d) Curved roofs
View Answer

Answer: d
Explanation: Curved roofs are more preferred for public buildings like libraries and theatres. Their top surface is curved. These roofs provide architectural effects. They include cylindrical shells and shell domes.

5. Which of the following roofs slopes in two directions?
a) Lean-to-roof
b) Gable roof
c) Hip roof
d) Mansard roof
View Answer

Answer: b
Explanation: Gable roof slopes in two directions. These two slopes meet at the apex line. Hip roofs and mansard roofs slope in four directions while lean-to-roof slopes in one direction only.
advertisement

6. Pitch is expressed as a ratio of _______
a) Span to ridge
b) Ridge to span
c) Rise to span
d) Span to rise
View Answer

Answer: c
Explanation: Pitch is expressed as a ratio of rise to span. Span is the distance between the supports of an arch or beam. Rise is the vertical distance measured between the wall plate and the top of the ridge.

7. The hip is formed by the intersection of two sloping roof surfaces making an external angle less than 180°.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hip is formed by the intersection of two sloping roof surfaces making an external angle more than 180° while a valley is the reverse of a hip. It is formed by the intersection of two roof surfaces making an external angle less than 180°.

8. The apex line of a pitched roof is known as ________
a) Purlin
b) Ridge
c) Hip
d) Valley
View Answer

Answer: b
Explanation: The apex line of a pitched roof is known as the ridge. Horizontal wooden members are provided at the apex of a roof truss in the form of beams. These are known as ridge pieces or ridge beams.

9. __________ is known as the lower edge of an inclined roof surface.
a) Eaves
b) Ridge
c) Plate
d) Purlin
View Answer

Answer: a
Explanation: Eaves is known as the lower edge of an inclined roof surface. The rainwater slides off from the roof surface from the eaves.

10. Sloping triangles are formed in ______
a) Gambrel roof
b) Gable roof
c) Hip roof
d) Mansard roof
View Answer

Answer: b
Explanation: Sloping triangles are formed in the hip roof at the end faces while in mansard roof, sloping ends are obtained. Mansard roof also slopes in four directions just like hip roof but the difference is that in mansard roof, each slope has a break. At the end of the hip roof, the sloped triangular surface formed is known as the hipped end.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn