Building Construction Questions and Answers – Timber

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Timber”.

1. Which of the following defects occur in the seasoning process of wood?
a) Bow
b) Brown rot
c) Sap stain
d) Blue stain
View Answer

Answer: a
Explanation: Bow is a defect that occurs in the seasoning process of wood and is indicated by the curvature which forms in the direction of the length of timber. Blue stain, sap stain and brown rot are the defects caused in timber by fungi.
advertisement

2. Dry rot is a defect caused in timber in which wood is converted into dry powder form by fungi. Which of the following statements about dry rot is not correct?
a) Unseasoned softwoods cannot be easily attacked by dry rot
b) It usually occurs at places where there is no free circulation of air
c) If the storage of timber after its felling is not done properly, it is liable for the attack of dry rot
d) It is not essential to have damp conditions for the development of dry rot
View Answer

Answer: a
Explanation: Dry rot is a defect caused in timber in which wood is converted into dry powder form by fungi. It usually occurs at those places where the free circulation of air is absent. It is found that unseasoned softwoods are easily attacked by dry rot.

3. Chir and deodar are examples of hardwoods while oak and sal are examples of softwoods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chir and deodar are examples of softwoods while oak and sal are examples of hardwoods. The terms hardwoods and softwoods have commercial importance only.

4. When a part of the timber is affected by dry rot, the unaffected portion of the timber should be painted with a solution of _________
a) Aluminium nitrate
b) Silver chloride
c) Copper sulphate
d) Lead acetate
View Answer

Answer: c
Explanation: When a portion of the timber is affected by dry rot, the left out portion which is not affected should be painted with copper sulphate solution. While that portion of the timber which is affected and damaged due to dry rot should be completely taken out.

5. Which of the following is not a variety of industrial timber?
a) Veneers
b) Plywood
c) Fibreboard
d) Baulk
View Answer

Answer: d
Explanation: Timber that is scientifically prepared in a factory is called industrial timber. There are different varieties of industrial timber. These are veneers, plywood, fibreboard, impreg timbers and compreg timbers.
advertisement

6. Batten is a piece of timber whose thickness and breadth do not exceed ________
a) 10 mm
b) 30 mm
c) 50 mm
d) 100 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Timber is available in markets in various forms. These are battens, boards, ends, poles, etc. Batten is a piece of timber whose thickness and breadth do not exceed 50 mm.

7. Which of the following statements about plywood is not true?
a) Plywoods are available in large sizes
b) They are elastic
c) Expansion and shrinkage are very high
d) Plywoods are light in weight
View Answer

Answer: c
Explanation: Plywoods are light in weight. They are elastic and are available in large sizes. Expansion and shrinkage are relatively very low as plies are placed at an angle of 90° to each other.

8. The maximum limit of weight of fibreboards is _________
a) 960 kg/m3
b) 1960 kg/m3
c) 2460 kg/m3
d) 2960 kg/m3
View Answer

Answer: a
Explanation: Fibreboards are rigid boards. They are also known as reconstructed wood. The maximum limit of weight of fibreboards is 960 kg/m3. The weight depends on the pressure applied during their manufacturing.

9. Which of the following is available under trade names such as Formica, Sunmica, Sungloss etc?
a) Fibreboard
b) Veneer
c) Impreg timber
d) Compreg timber
View Answer

Answer: c
Explanation: Impreg timber is available under trade names such as Formica, Sunmica, Sungloss, etc. It is the timber that is partly or fully covered with resin. Impreg timber is strong and durable.
advertisement

10. Timber which is mostly used for engineering purposes belongs to endogenous trees.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Timber which is mostly used for engineering purposes belongs to exogenous trees. These trees are further divided into two groups – deciduous and conifers. However, timber from endogenous trees has very limited engineering applications.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn