Building Construction Questions and Answers – Trussed Roofs – 2

«
»

This set of Building Construction online quiz focuses on “Trussed Roofs – 2”.

1. In a mansard roof truss, the upper portion consists of a queen-post truss.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mansard roof truss is a two-storey truss. The upper portion consists of a king-post truss while the lower portion consists of a queen-post truss.
advertisement

2. Which of the following types of trusses is in the shape of a bow?
a) Mansard truss
b) King-post truss
c) Queen-post truss
d) Bel-fast truss
View Answer

Answer: d
Explanation: Bel-fast truss is in the shape of a bow. It comprises of thin sections of timber. This type of truss is also known as bowstring truss or latticed roof truss.

3. Composite roof trusses are made of _____ and ______
a) Timber and steel
b) Timber and wood
c) Timber and sand
d) Sand and steel
View Answer

Answer: a
Explanation: Composite roof trusses are made of timber and steel. In this type of truss, timber is used to make the compression members while steel is used to make the tension members.

4. Which of the following types of trusses is not a wooden truss?
a) King-post truss
b) Mansard truss
c) Composite truss
d) Truncated truss
View Answer

Answer: c
Explanation: King-post truss, queen-post truss, mansard truss, truncated truss and bel-fast truss are all examples of wooden trusses. However, a composite truss is made up of timber and steel.

5. In the combination of king-post and queen-post trusses given below, C represents _______
construction-materials-questions-answers-trussed-roofs-2-q5
a) King-post
b) Princess post
c) Queen-post
d) Rafter
View Answer

Answer: b
Explanation: In the combination of king-post and queen-post trusses given above, A represents king-post, B represents queen-post and C represents princess post. A princess post is used to strengthen the queen-post truss for large spans.
advertisement

6. Timber trusses are not preferred when the span is greater than __________
a) 3 m
b) 5 m
c) 7 m
d) 10 m
View Answer

Answer: d
Explanation: Timber trusses are not preferred when the span is greater than 10 m. In this case, timber trusses become uneconomical whereas steel trusses are more economical. Hence, steel trusses are used in place of timber trusses.

7. A steel roof truss is designed in such a way that it carries only direct stresses and not binding stresses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel roof truss is designed in such a way that it carries only direct stresses and not binding stresses. Direct stresses can be either compressive or tensile. Steel roof trusses are usually made of angle sections and plates.

8. Which of the following is not a category of steel trusses?
a) Open trusses
b) North light trusses
c) Bowstring trusses
d) King-post trusses
View Answer

Answer: d
Explanation: The various categories of steel trusses are open trusses, north light trusses, bowstring trusses and arched rib trusses. King-post trusses are wooden trusses.

9. In a steel roof truss, which of the following is made of single angle sections only?
a) Principal rafter
b) Strut
c) Main tie
d) King-post
View Answer

Answer: b
Explanation: The principal rafter in a steel roof truss is usually made of two angle sections. The main tie is also made of two angle sections. However, struts are usually made of single angle sections.
advertisement

10. In steel roof trusses, the diameter of rivets used for large spans is _________
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 50 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of rivets used at each joint in steel roof trusses should be at least two. For small spans, generally 15 mm diameter rivets are used and for large spans, usually 20 mm diameter rivets are used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn