Building Construction Questions and Answers – Load Bearing Walls – Mortar Selection

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Load Bearing Walls – Mortar Selection”.

1. Which of the following is not a requirement of a good mortar?
a) Strength
b) High drying shrinkage
c) Low drying shrinkage
d) Water retentivity
View Answer

Answer: b
Explanation: A good mortar is an essential component required for masonry. The requirements of a good mortar are strength, low drying shrinkage, and water retentivity. The strength of the mortar determines the strength of the wall.
advertisement

2. Which of the following reasons is not a type of mortar?
a) Cement mortar
b) Lime mortar
c) Lemon mortar
d) Cement-lime mortar
View Answer

Answer: c
Explanation: A good mortar is an essential component required for masonry. Mortar is broadly classified into three types – cement mortar, lime mortar, and cement-lime mortar. Cement-lime mortar has qualities of both cement and lime mortar.

3. A mortar with good water retentivity readily loses water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The requirements of a good mortar are strength, low drying shrinkage, and water retentivity. A mortar with good water retentivity does not lose water readily. High water retentivity provides high resistance to the masonry against rain penetration.

4. Cement mortars gain strength _______ while lime mortars gain strength _______
a) Quickly, slowly
b) Slowly, quickly
c) Slowly, slowly
d) Quickly, quickly
View Answer

Answer: a
Explanation: Mortar is broadly classified into three types – cement mortar, lime mortar, and cement-lime mortar. Cement mortars gain strength quickly while lime mortars gain strength slowly. Cement-lime mortar has qualities of both cement and lime mortar. Hence, it has medium strength.

5. In cement mortar and lime mortar __________ is used as fine aggregate.
a) Lime
b) Cement
c) Slaked lime
d) Sand
View Answer

Answer: d
Explanation: Mortar is broadly classified into three types – cement mortar, lime mortar, and cement-lime mortar. In cement mortar, cement acts as the binding material and sand is used as fine aggregate. Sand is used as the fine aggregate in lime mortar as well where lime acts as the binding material.
advertisement

6. Which of the following is not a type of mortar mix?
a) Type M
b) Type S
c) Type P
d) Type N
View Answer

Answer: c
Explanation: Mortar mix is available in various types viz type M, type S, type N, type O and type K. These are named using the alternate letters of the word “MASON WORK” starting from M. They are classified on the basis of the ratios of portland cement, lime, and sand. Out of these, type K mortar is least used.

7. In surkhi mortar _________ is used as binding material.
a) Lime
b) Cement
c) Surkhi
d) Sand
View Answer

Answer: a
Explanation: There are various types of mortar available like lime mortar, cement mortar, cement-lime mortar, surkhi mortar, mud mortar, gauged mortar, etc. In surkhi mortar, lime is used as the binding material while surkhi is used as the fine aggregate.

8. Which type of mortar has the lowest strength?
a) Type M
b) Type O
c) Type N
d) Type S
View Answer

Answer: b
Explanation: Mortar mix is available in various types viz type M, type S, type N, type O and type K. They are classified on the basis of the ratios of portland cement, lime, and sand. Out of these, type M is the strongest while type O has the lowest strength.

9. The pyramids at Giza are plastered with ___________ mortar.
a) Cement
b) Lime
c) Cement-lime
d) Mud
View Answer

Answer: b
Explanation: Mortar is broadly classified into three types – cement mortar, lime mortar, and cement-lime mortar. Lime mortar is used in the plastering of the pyramids of Giza. In lime mortar, lime acts as the binding material and sand is used as fine aggregate.
advertisement

10. Type M of mortar has __________ parts of Portland __________ part of lime and _________ parts of sand.
a) 3,1,9
b) 3,1,12
c) 2,1,9
d) 1,3,12
View Answer

Answer: b
Explanation: Mortar mix is available in various types viz type M, type S, type N, type O and type K. They are classified on the basis of the ratios of portland cement, lime, and sand. Type M consists of 3 parts of Portland, 1 part of lime and 12 parts of sand. It is the strongest type of mortar while type K is the least used mortar.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn